Ordu Kadını Güçlendirme Derneği tarafından, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu ve Ordu Barosu ortaklığında yürütülen ve İsveç Başkonsolosluğu Türk İsveç İşbirliği Birimi’nin desteklediği “Ayrımcılığa Karşı Sivil Toplum ve Yerel Medya İşbirliği Projesi” kapsamında Yerel Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesi ve Yerel Medyada Çocuk Koruma Politika Belgesi hazırlandı.
Ordu ve Giresun illerinde dokuz aydır devam eden proje kapsamında yerel medya çalışanları ve hak temelli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine yönelik çeşitli eğitimler düzenlendi. Daha önce Ordu ve Giresun’da ortak bir çalışma gerçekleştirmemiş olan yerel medya ve sivil toplum kuruluşları proje ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Ulusal ve Uluslararası Hukukta Kadın ve Çocuk Hakları, Medyada Nefret Söylemi, Ayrımcılıkla Mücadele ve Medyada Çocuk Koruma Eğitimleri ile bir araya geldi.
Eğitimlerin ardından yine iki ilde toplamda altı çalıştay gerçekleşti. Daha önce proje kapsamındaki hak temelli eğitimlere katılan sivil toplum temsilcileri ve yerel medya çalışanları altı çalıştay yoluyla medyada kadın ve çocuk temsili üzerine tartışma fırsatı buldu.
Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik
Çalıştaylarda, medyada kadınların hep mağdur, zayıf ya da gösteriş meraklısı şeklinde temsil edildiğini; çocukların ise ya hiç temsil edilmediklerini ya da eksik ve yanlış temsil edildiklerini vurguladılar.
Ordu ve Giresun özelinde medyanın kadın ve çocuk temsili üzerine odaklanarak katılımcılar tarafından Medyada Toplumsal Cinsiyet Politika Belgesi ve Medyada Çocuk Koruma Program’ını oluşturdular.
Buna göre oluşturulan Yerel Medyada Toplumsal Cinsiyet Politika Belgesinde, kadınların haberde mağdur, suçlu ya da magazin unsuru olarak değil bireysel kimliği ile yer alması gibi esaslar belirlendi. Kadın hakları çalışan sivil toplum kuruluşlarının medya okur - yazarlığı ve toplumsal cinsiyet odaklı haberciliği izleyen mekanizmalar geliştirmesi ve kalıcı ve sürdürülebilir bir sivil toplum ve medya diyaloğu oluşturulması gereği vurgulandı.
Çocuk hakları
Çocukların katılımının ve korunmasının vurgulandığı Yerel Medyada Çocuk Koruma Politika Belgesinde ise, hak ihlaline uğrayan çocuğun yeniden mağdur edecek şekilde haber yapmaktan kaçınmak gibi çocuk odaklı habercilik üzerine konuşuldu.
Hazırlanan politika belgeleri, proje paydaşları Ordu Kadını Güçlendirme Derneği, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu ve Ordu Barosu’nun başkanları ve temsilcilerinin yanı sıra birçok gazeteci ve sivil toplum temsilcisinin katıldığı bir imza töreni ile taahhüt altına alındı.
Ordu Kadını Güçlendirme Derneği Başkanı Mehtap Mihriban Yuva, proje ile ilk kez Ordu’da ve Giresun’da sivil toplum örgütlerinin ve medya çalışanlarının bir araya gelerek ayrımcılıkla mücadele için çalıştığını söyledi.
Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Erdoğan Erişen, federasyon olarak kadın ve çocuk haberleri konusunda sürekli gelişme halinde olduklarını vurgularken, proje ile dersimizi aldık diye konuştu.
Yerel medya olarak diğer medya unsurları düşünüldüğünde çok masum olduklarını belirten Erişen, sivil toplum kuruluşları ile yeni çalışmalar yapmaya açık olduklarını söyledi. Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz se yaptığı açıklamada baro olarak tek işlerinin dava takip etmek olmadığını; aksine kamu yararı gözeterek toplumsal fayda için her zaman sivil toplum kuruluşlarına destek olacaklarını belirtti.
Panel düzenlendi
İmza töreninin ardından yine Ayrımcılığa Karşı Sivil Toplum ve Yerel Medya İşbirliği Projesi kapsamında, moderatörlüğünü Ordu kadını Güçlendirme Derneği Genel Sekreteri ve proje yöneticisi olan Aysun Aydın’ın yaptığı, Gazeteci Melis Alphan ve İletişimci Prof. Dr. Meltem Erinçmen Kanoğlu’nun katılımı ile “Medyada Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık Paneli düzenlendi.
Alphan: “Toplumsal cinsiyet eşitliği müfredata girmeli”
Gazeteci Melis Alphan, medyada kadın temsilinin son derece sorunlu olduğunu, devlet tarafından yalnızca aile içinde gösterilmek istenen kadın figürünün medyada da tam da böyle temsil edildiğini söyledi.
Medyadaki şiddetin ve ayrımcılığın önlenmesi için eğitim politikalarında köklü değişikliklerin gerektiğini ve en başta toplumsal cinsiyet eşitliğinin müfredata girmesi gerektiğini vurgulayan Alphan,"Bböylece ancak bizden sonraki kuşakları bu şiddet sarmalından kurtarabiliriz." diye konuştu.
Çocukların medyadaki temsili konusunda konuşan diğer konuşmacı Meltem Erinçmen Kanoğlu ise, “şiddet kavramı zihinsel arka planı ve tarihsel gelişiminden bahsettikten sonra özellikle diziler eliyle şiddet evlerimizin içine kadar giriyor ve gittikçe evlerimizde ve hayatımızda şiddet normalleşiyor.” dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Aysun Aydın da sivil denetleme mekanizmalarına, toplumsal cinsiyetin ana akımlaşttırılmasına ve toplumsal dönüşüme ihtiyaç olduğunu söyledi.
Panelin ardından tören, eğitime ve çalıştaylara katılanlara sertifika verildi.(EMK)