Haberin Kürtçesi için tıklayın
"Ödülü almak çok güzel bir duygu. Sadece kendi adıma değil, Kürt Kadın gazeteciliği için güzel bir ödül. Türkiye’de Kürt kadın gazeteciler olarak, kadın gazeteliği alanın da öncülük ediyoruz. Örnek bir mücadele ve yayıncılık pratiği sergiliyoruz. Tüm kadınlara ilham kaynağı olduğumuzu düşünüyorum. Dünyada ilham kaynağı iken ne yazık ki Türkiye’de baskı altında çalışıyoruz. Web sayfamız sürekli engelleniyor.”
Jin News Haber Müdürü Safiye Alağaş’ın bu sözleri söylemesinin nedeni, aldığı Maria Grazia Cutuli ödülü.
Cutuli, Afganistan'da 19 Kasım 2001’de El Kaide’nin saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Çalıştığı kurum Corriere Della Sera gazetesinin yer aldığı RCS grubu, onun adına her yıl cesaretli kadın gazetecilere ödül vermeye başladı.
Alağaş, ödülün bu yıl ki sahibi oldu.
"Gazetecilik pratiğimiz takdir edildi"
bianet’e konuşan Alağaş, şöyle dedi:
“Yaptığımız haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alınıyor, hatta tutuklanıyoruz. İşte dün İzmir’de Melike Aydın ve Ruken Demir arkadaşlarımız tutuklandı. Bir tarafta gazetecilik pratiğimiz uluslararası alanda taktir edilirken, Türkiye’de ise karşılığı tutuklanmak olabiliyor.”
‘Baskılara karşı hep kararlıydık’
“Esasında bu baskılar altında iyi bir gazetecilik yaptığımızı düşünüyorum. OHAL sürecinde bir çok basın yayın organları kapatıldı. İnsanlar ne iş yapacağını bilemedi. İşsiz kaldılar. Jinha’da bu süreçte kapatıldı. Biz işsiz kaldığımızı düşünüp köşemize çekilmedik. Tam aksine inatla gazetecilik yapmaya devam ettik. Bize dayatılan umutsuzluk, çaresizliği kabul etmedik. Kendi imkanlarımızı kendimiz yaratıp yeniden yeniden sahalara indik. Her defasında daha büyük bir baskılarla karşılaştık. Bu baskılara karşı her defasında daha azimli daha kararlı olarak alandaydık.”
‘Aklıma ilk Gurbetelli Ersöz geldi’
"Kadın gazetecilik alanı birkaç yıl içerisinde oluşan bir alan değil” diyerek sözlerini sürdüren Alağaş, şunları söyledi:
“Gurbetelli Ersöz’ün dün, bugün Deniz Fıratların bize bıraktığı bir miras. Bu ödülü aldığım haberi bana iletildiğinde aklıma ilk Gurbetelli Ersöz geldi. Gurbetelli gazetecilik alanında bize bıraktığı büyük bir miras var. Benimde ilham kaynağım. Keşke Gurbetellielli Ersöz, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan, Ayfer Serçe, Evrim Alataş gibi güzel insanlar yarattıkları bu başarıları görebilseydiler. Çünkü bu günkü başarılar onların emeğinin sonucu yaratılan başarılardır. Ödülde hepsinin bir parça emeği var.”
‘Birbirimizden güç alıyoruz’
“Ödülün aynı zamanda şöyle bir anlamı var. Dün Gurbetelli Ersöz sahada mücadele etti. Gurbetelli’nin mücadelesini Maria Grazia Cutuli devir aldı. Maria’nın mücadelesini Deniz Fırat devir aldı. Dün Elkaide Maria Grazia Cutuli’yi katletti. Bu gün İŞİD Deniz Fırat’ı katletti. Dün Maria Grazia Cutuli’nın yarım bıraktığı gazetecilik mücadelesini Deniz yürüttü.
"Bugün sahada başka kadın gazeteciler yürütüyor. Dünyanın neresinde olursak olalım kadınlar olarak birbirimizden habersiz değiliz. Her yerinde mücadele ediyoruz. Emperyalist, kapitalist sistemler birbirimizden habersiz olduğumuzu düşünebilir. Fakat bizim birbirimizden haberimiz var. Birbirimizden güç alıyoruz. Verdiğimiz gazetecilik mücadelesini başka bir ülkede, alanlarda başka kadın arkadaşlarımıza devir edebiliyoruz. Her koşulda sahada direnmeye gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.”
Alagaş, Atölye BİA’da 27-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Kürtçe Haber Atölyesi’nde "Kürt medyasında kadın odaklı gazetecilik pratikleri" sunumu gerçekleştirmişti.
Safiye Alağaş hakkında 1993'de köy boşaltmaları nedeniyle Adana'ya göç etti. Burada 9 yaşında ilkokula başladı. Okulu İlkokul 4'cü sınıfta ekonomik nedenlerden dolayı bıraktı. 18 yaşında (2008) Dicle Haber Ajansı'nda stajyer muhabir olarak gazeteciliğe başladı. 2012 yılına kadar Dicle Haber Ajansı'nda çalıştı. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hakkında açılan davalardan nedeniyle gazeteciliğe üç yyıl ara verdi. 2015'te Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nde basın biriminde çalıştı. 2017'de belediyelere kayyumların atanması ile birlikte KHK ile işten çıkarıldı. Ardından internet üzerinden yayın yapan Şujin Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Şujin Gazetesi'nin KHK ile kapatılmasının ardından Jin News'in kuruluşunda yer aldı. Üç yıldır Jin News'te çalışıyor, 11 yıldır gazetecilik yapıyor. Siirt Pervari'de 1990'de doğdu. Üç yaşına kadar köyde yaşadı. |
Jin News hakkında 25 Eylül 2017 günü yayın başlayan Jin News, Türkçe, Kürtçe, Zazaki, Arapça ve İngilizce yayın yapıyor. Kadın editörler ve muhabirlerle çalışan JinNews, kadın odaklı habercilik yapıyor. Türkiye'nin ilk kadın haber ajansı JINHA'nın da aralarında bulunduğu 15 medya kuruluşu 29 Ekim 2016'da 675 sayılı KHK ile kapatılmış, Aralık 2016'da Gazete Şûjin "Medyanın diline, çuvaldız niyetine" şiarıyla yayın hayatına başlamıştı. Gazete Şûjin ise 693 sayılı KHK ile 25 Ağustos'ta kapatılmıştı. |
(EMK)