Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Fas’ta her gün 600 ile 800 arası gizli ve hijyen önlemlerinden yoksun şekilde kürtaj yapılıyor.
Fas ceza kanunu 453’üncü maddesine göre, kürtaj ancak annenin sağlığının tehlike altında olduğu durumlarda yasal olarak kabul edilir. Fas ceza kanunu, kürtaj yaptıran bir kadın için 2 yıla kadar hapis cezası uyguluyorken, kürtajı yapan kişiler ise 1 ile 5 yıl arası hapis cezasına çarptırılıyor.
Yine ceza kanununun 490 maddesine göre, "Aralarında herhangi bir evlilik bağı bulunmayan iki kişinin cinsel ilişkiye girmesi 1 aydan başlayıp 1 yıla kadar hapis cezasına tabi tutuluyor.
"Akhbar Al-Yaoum’’ gazetesinde çalışan gazeteci Hajar Raissoun, evlilik dışı cinsel ilişki ve ahlaksızlık suçlaması ile 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. 31 Ağustos günü, Radat’ta jinekoloğunu terk ederken polisler tarafından, durduruldu ve sorguya alındı. Ardından zorla tıbbi muayeneye tabi tutuldu. O zamandan beri gazeteci dava gününü bekliyor. Cuma günü yapılan mahkemeye göre tahliye edilmesi reddedildi.
Tahliyesi reddedildi
Tutukluluğun ardından tıbbı kurulun karşısında yapılan suçlamanın gerçek olmadığını, o sırada da hemoroid için tedavi olduğunu söylüyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre ise, Raissoun için hükümetin gazetecilere karşı tutumlarının kurbanı derken Human Rights Watch ise durumu özel alanın gasp edilmesi şeklinde yorumluyor.
Gazeteci Aida Alami ise durumun aynı zamanda Raissoun’un mesleği ile direk olarak alakalı olduğunu, bireysel özgürlüklerden bahsetmenin önemini savurunurken aynı zamanda Fas’taki basın özgürlüğünün giderek azaldığına ve gazetecilerin her geçen gün hedef haline geldiğini söylüyor.
Fas basın özgürlüğü sırasında dünyada 135. sırada yer almakta. 2018 yılında Fas’ta 14 503 kişi ahlaksızlık, 3 048 kişi zina, 170 kişi homoseksüel oldukları gerekçesi ve 73 kişi ise kürtaj yüzünden tutuklandı.
Raissoun'un duruşması önümüzdeki günlerde görülecek. (EA/EMK)
*Haberi, liberation.fr'den Eylem Aktaş çevirdi.