“Hukukun tesis edileceği bir kurumda tam tersini icra edip hem kadın hakları savunucuları hem de kadın avukatların vicdanında onarılamayan bir tahribata neden olmuştur.
"Kadınların giyimleri üzerinden bir adalet tesis edilemeyeceğinin farkında olmayan hâkim Mehmet Yoylu’nun bu görevi yerine getiremeyeceği açık olduğundan derhal disiplin soruşturması açılarak meslekten men edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?”
"Mahkeme hâkimlerine, üzerinde Avukat cüppesi olan avukatların etek boyunu kontrol etme görevi verilmiş midir? Verilemediyse 2. İş Mahkemesi hâkimi avukatın giydiği etek boyunun “15” cm kısa olduğu hükmüne nasıl varmıştır?"
"Hâkimin etek boyu belirlenmesine ilişkin kıstası nedir?Bu konuda Bakanlık bürokratları tarafından Adliyelere gönderilen bir Genelge var mıdır?"
Bu soruları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Adalet Bakanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle iletti.
Çünkü, İstanbul Kartal’da bulunan İstanbul Adliyesi 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada hâkim Mehmet Yoylu, duruşmasında hakimlik yaptığı kadın avukatın etek boyuna müdahale etti.
Avukat Erdost Balcı'nın sosyal medya hesabından paylaştığı tutanakta yer alan bilgilere göre hakim Yoylu, duruşma esnasında diğer avukatlara, kadın avukatın eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğunu ve bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olup olmadığını sordu.
Yargının en büyük sorunu etek boyu olmuş.
— Erdost Balcı (@erdostbalci) 29 Mayıs 2019
Şeriat is coming pic.twitter.com/8VWPNndG2x
Yoylu, etek boyunun fotoğraflanması istedi
Davalı avukatı ise, “Özgürlük alanı ile ilgilidir. Müdahale edilmemesi gerekir” dedi. Mahkeme hâkimi, avukatın etek boyunun çok kısa olduğunu ve yanlış anlaşılmaya vesile olmaması için avukatın etek boyunun fotoğraflanmasını istedi. Davalı avukatı, fotoğraflama talebini kabul etmedi. Tüm bu ifadeler ise tutanağa geçti.
Hakim Yoylu’nun kadın avukatının eteğinin boyuna müdahale etmesi kamuoyunda duyulunca, Yoylu’ya tepkiler geldi. HDP’li Ersoy, Gül’e ilettiği soru önergesinde, Yoylu’nun derhal görevden men edilmesi gerektiğini vurguladı.
HSK, Yoylu hakkında soruşturma izni verdi
Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, kadın avukatın etek boyunu tartışmaya açan hâkim Yoylu hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. Yılmaz, yaptığı açıklamada, “İstanbul İş Mahkemesi hakiminin, mini etekle duruşmaya gelen avukata tepki gösterdiğine” ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, resen harekete geçildiğini ve inceleme başlatıldığını belirtti. İnceleme sonucu, İstanbul İş Mahkemesi hâkimi hakkında soruşturma izni verildiği de açıklandı.
Hakim Yoylu protesto edildi
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi Mehmet Yoylu, kadın avukatın eteğine müdahalesi sonrası adliyede protesto edildi.
Mahkeme salonu önünde buluşan çok sayıda avukat Yoylu'yu protesto ederken, protestolar sonrası duruşmayı yapamayan hâkim salonu terk etti.
Bakan Gül:Göz yumamayız
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de twitter hesabından açıklama yaptı. Gül şöyle dedi:
"Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.
"Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez" diyen Gül, şunları kaydetti:
"Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz."
Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.
— Abdulhamit Gül (@abdulhamitgul) 29 Mayıs 2019
TTB: Hakim yetkisini kötüye kullanmıştır
Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan açıklamada, hakimin yetkisini kötüye kullanarak avukatı küçük düşürdüğü ifade edilerek, HSK'nın hakim hakkında soruşturma açtığı belirtildi.
İstanbul Barosu: Kadınlara yönelik çirkin saldırı
Hakimin kadın avukatın etek boyunu tartışmaya açmasına tepki gösteren İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden avukatlar, olayı, “kadın ve avukatlara yönelik çirkin saldırı” olarak nitelendirdi. Açıklamada şöyle denildi:
“Hakimin kadın meslektaşımızın giyimine yönelik müdahalesi hem kadın haklarına hem de avukatlık mesleğine karşı yapılmış haksız ve çirkin bir saldırıdır. Kürsüdeki hakimin görevi cübbenin içerisine bakmak değil, önündeki dosyaya bakmaktır. Bu olay mesleği ve görevi ne olursa olsun kadınların sürekli olarak tehdit ve saldırı altında olduğunun vahim bir örneğidir.
“Mesleğimize ve meslektaşımıza yönelik çirkin saldırıyı kınıyoruz." (EMK)
*Fotoğraflar: Sözcü, video: Kadın Meclisleri Sultan Gürbey