Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Sarıyer'de bulunan Koç Üniversitesi’nde Ocak 2019'da kampüs içerisinde bir erkek öğrencinin bir kadın öğrenciyi darp ve taciz etmesi sonrasında erkek öğrenci F.K hakkında idari ve hukuki süreç başlatıldı. İstanbul 3. Aile Mahkemesi'nde 14 Ocak 2019'da görülen duruşmada, Mahkeme, F.K'ye 6284 nolu Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında, üç ay uzaklaştırma cezası verdi. Ancak, F.K'nin cezası sona ermek üzere.
"F.K'nın fail olduğu başka taciz vakaları da var"
Bu nedenle Üniversiteli Kadınlar İnisiyatifi üyeleri, okulda gerçekleşen taciz olayını ve devamındaki idari süreci üniversite kampüsünde düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Öğrenciler, "Kampüste güvende değiliz" yazılı pankartı açtı. Grup adına okunan basın açıklamasında, şöyle denildi:
"Ülkemizde alışılagelmiş unutturma ve susturma politikası Koç Üniversitesi’nde yeniden üretilmemelidir” denildi. "Öğrencinin faili olduğu başka şiddet ve taciz vakaları ortaya çıktı. Üniversite yönetiminden bu vakaların üstüne düşmesi beklenirken olayı ifşa ettiğini düşündüğü kadın öğrencilere karşı cadı avı başlattı. Olay hakkında bildiri dağıtan kadın arkadaşlarının güvenlik tarafından kameralarla takip edildi."
Koç Üniversitesi'nden kadınlar, okul yönetimi tarafından örtbas edilmeye çalışılan erkek şiddetine karşı sesini yükseltiyor. Ne sokakta, ne kampüste mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz!
— Demir Leblebi (@leblebi_demir) 25 Mart 2019
Kadınlar birlikte güçlü!#KampüsteGüvendeDeğiliz pic.twitter.com/YVO0OR3ID9
"Hayır güvende değiliz"
Sürecin adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını talep edilen açıklamada, üniversite yönetimine de şöyle seslenildi:
"Koç Üniversitesi İdaresine çağrımızdır;
Bu, çıkmaza giren döngüyü kırmak hepimizin elindedir. Şayet okulumuz bünyesinde taşıdığını iddia ettiği değerlere sahip çıkmak niyetindeyse, iki aydır uzatılan disiplin sürecini yöneten yetkililerin; fail hakkında altı bin iki yüz seksen dört no'lu kanun kapsamında çıkarılan, 3 aylık uzaklaştırma kararını göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizeriz.
"Sürecin şeffaf ve tarafsız yönetilmesi önemli olduğu gibi, mağdurun fiziksel ve ruhsal iyiliğinin gözetilmesi elzemdir.
"Şimdiye kadar sessiz kalmış ve aynı şahıs tarafından mağdur edilmiş başka kadınların varlığı ve beyanlarının göz önünde bulundurulması, adaletin yerini bulması için büyük önem taşımaktadır.
"Failin yanı sıra, faili koruyan, mağduru suçlayan ve olayı örtbas etmeye çalışanların da; bu olayda en az fail kadar sorumlu olduğunu ve onlar hakkında da gereken sürecin başlatılması gerektiğini hatırlatırız.
"Koç Üniversitesi'nin son zamanlarda öğrencilerine yollamış olduğu 'Kadın Dostu Kampüsler' Anketine yanıtımızdır: Hayır, güvende hissetmiyoruz çünkü güvende değiliz!"
Öğrencilerin eylemi sosyal medyada da sürüyor
Kadın öğrenciler, tacize karşı eylemlerini #KampüsteGüvendeDeğiliz hashtag’i ile Twitter üzerinden de sürdürüyor. (EÜ/EMK)