Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu 1997 -2018 yılları arasında derlediği veriler, Türkye'de gözaltına alınan kadınların yaşadıklarına dair önemli ip uçları veriyor. Derneğin verilerine göre, gözaltında 101 kadına tecavüz, 498 kadına da cinsel taciz edildi.
Raporda, öne çıkan detaylar şöyle:
* Derneğe, 601 başvuru yapıldı. 599 başvuru Türkiye’den, üç başvurusu ise Almanya’dan.
* Yurtdışında bulunan kadınların sayısı: 37
* Türkiye cezaevlerinde bulunan kadınların sayısı: 56
* 4 kadın tecavüze uğradıktan sonra intihar etti, bir kadın işkence sonucu öldürüldü, 14 yaşındaki bir kız çocuğu tecavüze uğradıktan sonra akrabaları tarafından “namus temizleme” gerekçesiyle öldürüldü, 1 kadın işkencenin uzun vadeli etkisi sonucu Aralık 1999 tarihinde öldü. 1 kadın işyerinde tecavüze maruz kaldı. Ailesi hakkında ölüm kararı çıkardı.
11 kadın gözaltında işkence sonucu çocuğunu düşürdü
* Rapora göre dört kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı.
* Kayıtsız gözaltında taciz ve tecavüz sayısı 24
* İşkence sonucu bebeğini düşüren kadın sayısı 11
* Çocuklarıyla birlikte işkenceye maruz kalan kadın sayısı 18
* Tecavüze uğradıktan sonra hamile kalan kadın sayısı 7
* Bekâret kontrolüne maruz kalan kadın sayısı 5
* Bu kadınlardan 69’u 10-18 yaş, 532 de 18-67 yaş aralığındaydı.
Suç işleyenlerin 381'i polis
* Gözaltında kadına yönelik cinsel taciz suçu işleyenlerden 381’i polis,119’u jandarma ve asker, 31’i özel tim, 22’si korucu, 62’si infaz koruma memuru, 4’ü itirafçı, 1’i gazeteci, 24’ü adli tutuklu, 1’, belediye başkanı, 1’i bekçi ve 35’de diğer devlet görevlileriydi. Ayrıca 104 IŞİD’li de bu suçları işledi.
Yargıtay aşamasında olan 4 dosya var
Suçlara dair toplam 192 dava dosyası olduğunun belirtildiği raporda, davaların hukuki durumu şöyle ifade edildi:
* AİHM’de sonuçlanan dava sayısı 46
* AİHM’de görülen dava sayısı 3
* Ceza Mahkemeleri’nde devam eden dava sayısı 37
* Yargıtay’da bulunan dava sayısı 12
* Takipsizlik kararından sonra itiraz edilen, henüz kararı verilmemiş dava sayısı 8
Ağır baskıya maruz kalan kadın sayısı: 155
Raporda 260 kadının da korktuğu için hukuki destek istemediği, 14 kadının da dava devam ederken davadan vazgeçtiği ifade edildi. İç hukuk yolları tükendikten sonra vazgeçilen dava sayısı ise 16. Suç duyurusu nedeniyle ağır baskıya maruz kalanların sayısı 155.
Ayrıca, 42 kadın baskılardan dolayı Türkiye içinde yer değiştirmek zorunda kaldı, 44 kadına da karşı taraf dava açtı.
Rapora dair dernekten yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Başvurucularımız arasındaki birçok kadın, başvurdukları karakollarda, polislerin ikna yöntemi kullanarak kadınları eşleriyle barıştırmak yolunda çaba harcadıklarından şikayetçi oluyorlar. Kadınlar, sokak gösterilerinde, gözaltında ve cezaevlerinde de devlet şiddetine maruz kalıyorlar. İstanbul Protokolü uygulamada çok eksik kalıyor. Gözaltında alınan kadınlar ve trans kadınlar doktor kontrolüne polis eşliğinde giriyorlar.
Kadınlar, gözaltı araçlarında saatlerce bekletiliyorlar, ıssız yerlerde dolaştırıyorlar, akıl almaz yönetmelerle dövülüyorlar. Ters kelepçe, çıplak arama, ayakta bekletme, aç ve susuz bırakma, saç çekme ve cinsel taciz, gözaltında en çok yaşanan işkence ve kötü muamele örnekleri. Emniyet ya da hastaneye gidiş gelişlerde, araçlarda yüksek volümlü ırkçı şarkılar dinletmek ve ‘ermeni dölü’ gibi ırkçı ayrımcı davranışlara muhatap olmak çok yoğun yaşanıyor.”