Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kadınların haftalardır “Bu Yasalar Böyle Geçmez” kampanyasıyla karşı çıktığı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, dün gece TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı.
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan ve evlilik aracılığıyla vatandaşlığa geçişte "genel ahlak" kriteri getiren tasarı kamuoyunda yoğun tepki toplamıştı.
Tepkiler üzerine konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.
Vatandaşlığa geçişte "genel ahlak" kriterinden vazgeçildi
"Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması" başlıklı kanunda değişiklik öngören tasarının 31. maddesi, AKP, CHP, MHP ve HDP'nin mutabakatıyla verilen ortak önergenin kabul edilmesiyle tasarıdan çıkarıldı.
Çıkarılan maddede, evlilik yoluyla Türkiye vatandaşlığına geçme kriterleri arasında “genel ahlak” kriteri eklenmesi isteniyordu.
Ayrıca doğum kaydının sözlü beyanla yapılmasını öngören maddede, mülki amirin talimatı ile her sözlü doğum bildiriminde aile hekiminin araştırma yapması zorunlu kılındı.
Tasarının tam metni için tıklayın.
Tanal: Müftülere nikah yetkisi, Abant toplantıları raporunda vardı
Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 1998’de yapılan Abant toplantısından sonra hazırlanan 300 sayfalık raporda müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesinin savunulduğunu hatırlattı.
O zaman bu toplantılara katılanların çoğunun şu an FETÖ/PDY suçlamasıyla hapiste olduğunu, katılımcıların bir kısmının ise AKP sıralarında oturduğunu ifade eden Tanal, "Ben bunun FETÖ projesi olduğunu dediğimde haksız hukuksuz şekilde bana saldırdınız. Hiçbir CHP milletvekili delil olmaksızın burada konuşmaz. Bu tasarıya 'Evet' diyenler FETÖ'yü destekleyenlerdir" dedi.
Kadınlar haftalardır protesto ediyordu
100’e yakın kadın ve LGBTİ örgütü, geçtiğimiz günlerde “Bu Yasalar Böyle Geçmez” sloganıyla bir kampanya başlatmıştı.
Kampanya kapsamında kadınlar TBMM’nin resmi açılış gününde Meclis önüne gitmiş, CHP ve HDP’li kadın vekillerle Meclis bahçesinde bir basın açıklaması yapmıştı.
Günlerdir birçok şehirde kadınların eş zamanlı sokak eylemleri sürüyordu.
CHP Kadın Kolları da tasarıya karşı sokağa çıkmıştı.
Tasarı, 3 Ekim’de Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülmüş ve CHP, HDP ve MHP'li kadın vekillerin itirazları üzerine alt komisyona geri gönderilmişti. Alt komisyon, tasarıyı olduğu gibi yeniden onaylamıştı.
Dün TBMM Genel Kurulu’nda tasarının 20 maddeden oluşan ilk bölümünün kabul edilmesinin ardından, Bu Yasalar Böyle Geçmez Kampanya Grubu kadınları #MüftülükYasasıHükümsüzdür diyerek her yerde ses çıkarmaya çağırmıştı.
81 ilde 919 ilçede evlendirme dairesi var
Türkiye’de 1398 belediye ve 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri bulunuyor. 18 binden fazla köy muhtarı var ve köy muhtarlarının nikah kıyma yetkisi var.
2017’nin başından bu yana, 426 bin 258 nikah işlemi belediyelerdeki nikah memurları, 3 bin 212 nikah işlemi nüfus müdürlükleri, 16 bin 543 nikah işlemi muhtarlar, 19 bin 979 nikah işlemi de dış temsilcilikler ve yetkilendirilmiş kişiler tarafından gerçekleştirildi. (ÇT)