Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kadınların haftalardır “Bu Yasalar Böyle Geçmez” kampanyasıyla karşı çıktığı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 20 maddeden oluşan ilk bölümü, dün gece saatlerinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
TIKLAYIN: Nüfus Hizmetlerinde Değişiklik Yasası’nda Neler Var?
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan ve evlilik aracılığıyla vatandaşlığa geçişte "genel ahlak" kriteri getiren tasarı kamuoyunda yoğun tepki toplamıştı.
Tepkiler üzerine konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.
Tasarı, Meclis’te AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi.
Kabul edilen ilk 20 madde arasında müftülere nikah yetkisi ve doğum kaydının sözlü beyanla yapılması yer alıyor.
Tasarının tam metni için tıklayın.
Kadınlar haftalardır protesto ediyordu
100’e yakın kadın ve LGBTİ örgütü, geçtiğimiz günlerde “Bu Yasalar Böyle Geçmez” sloganıyla bir kampanya başlatmıştı.
Kampanya kapsamında kadınlar TBMM’nin resmi açılış gününde Meclis önüne gitmiş, CHP ve HDP’li kadın vekillerle Meclis bahçesinde bir basın açıklaması yapmıştı.
Günlerdir birçok şehirde kadınların eş zamanlı sokak eylemleri sürüyordu.
CHP Kadın Kolları da tasarıya karşı sokağa çıkmıştı.
Tasarı, 3 Ekim’de Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülmüş ve CHP, HDP ve MHP'li kadın vekillerin itirazları üzerine alt komisyona geri gönderilmişti. Alt komisyon, tasarıyı olduğu gibi yeniden onaylamıştı.
AKP: Resmi nikaha erişimi arttıracak
TBMM Genel Kurulu’nda tasarıyla ilgili görüşmelerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tasarıyla insanların resmi nikaha ulaşımının arttırıldığını savundu.
Soylu, resmi nikahın ibadethanelerde kıyılmayacağını ve müftülerin devlet memuru olduğunu vurguladı.
Soylu “Bunun laiklikle ilgili, yani din ve vicdan hürriyetimizi bağlayıcı kısıtlığı olan bir anlayış da söz konusu değildir. Esas itibarıyla bunun cinsiyetçilikle de alakası yoktur” diye konuştu.
Müftülüklere nikah kıyma yetkisinin vatandaşlar arasında ayrıştırma oluşturmayacağını söyleyen Soylu, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesiyle müftülüklerin nikah kıyma yetkisi arasında ilişki olmadığını savundu.
Soylu, kiliselerde de resmi nikah kıyıldığını söyledi ancak kiliselerde resmi nikah kıyılmıyor.
TIKLAYIN - Kiliselerde ve Sinagoglarda Resmi Nikah Kıyılmıyor
MHP: Düzenleme hukuk çerçevesine uygun
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, hukuk devletinde esas olanın nikah akdinin hukuk çerçevesinde gerçekleşmesi olduğunu, yeni düzenlemenin de bunu kapsadığını ve nikah için görevlendirilen müftülerin de devlet memuru olduğunu söyledi.
HDP: Muhafazakar kadınları daha çok etkileyecek, toplumu ayrıştıracak
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, düzenlemenin muhafazakar kesimdeki kadınbları daha çok etkileyeceğini söylerken, “Müftülere nikah yetkisi verilmesiyle kadınların boşanma gibi haklarının gasp edilmesi kolaylaşacaktır” diye konuştu.
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, iktidarın kadınlarla ilgili getirdiği düzenlemelerin hiçbirinin toplumsal ihtiyaçtan kaynaklanmadığını söyledi; tasarıdaki nikahla ilgili düzenlemeyi protesto etmek için sokaklara çıkan kadınların da bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
HDP Batman Milletvekili Saadet Becerekli, "Bu düzenleme toplumu dindarlar-dinsizler diye ayrışma noktasına vardırabilir. Bu nikah meselesi bu kadar dayatılacağına, bu kadar enerji sarf edileceğine her geçen gün artan kadın cinayetlerini önlemek için çaba harcansaydı belki bugün, bu cinayetlere kurban giden kadınlar yaşıyor olacaktı" dedi.
Doğumda sözlü beyan itirazı
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarının 5. maddesinde doğumlara ilişkin sözlü bildirimle ilgili ayrıntılı açıklama talebinde bulundu. İçişleri Bakanı Soylu da tasarının kanunlaşması halinde bu düzenlemeye ilişkin hazırlanacak yönetmelikle; doğum kayıtlarının beyan esasıyla düzenlenmesi halinde mülki idare amirlerinin bu bilgileri teyit etmesinin, zorunlu hale getirileceğini anlattı.
CHP: Kadınlar bu düzenlemeyi istemiyor
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, MHP'nin komisyondaki görüşmelerde il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi veren maddenin hukuka aykırı olduğunu savunduğunu, Meclis’te ise tasarıyı savunduklarını söyledi. Sarıhan ise bu maddeyle ilgili kaygılarının küçük yaşta evliliklerin artması, laiklik ilkesinin zarar görmesi ve evlilik birliğinin güvencelerinin ortadan kalkması olduğunu ifade etti. Sarıhan şöyle konuştu:
"Sorunları çözerken bir ayrıştırmaya sebep olacaksa, yeniden çok hukukluluğu yaratacaksa, 91 yıl önce terk ettiğiniz bir kuralı getirerek, kadınlar avazları çıktığı kadar bağırıyorsa, bir avuç kadın da başka bir şey istiyorsa ki istemediklerine eminim, çünkü evlilik birliği bir emek birliğidir. Emeğimizin karşılığını çocuklarınızla da malınızla da mülkünüzle de almak istersiniz. Şayet bunu yapamıyorsanız, bunu yapmayacaksak, biz kendi çocuklarımızdan, bize hesap sorulmasından kurtulamayacağız. Hepinizi çocuklarınıza karşı sorumluluğa, analarınıza, bacılarınıza karşı sorumluluğa ve cumhuriyet hukukuna sahip çıkmaya davet ediyorum.”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da "Bırakın artık din istismarını. Biz, Medeni Kanun'un bize sunduğu hakları, kazanımları asla size teslim etmeyeceğiz. Cumhuriyetten asla vazgeçmeyeceğiz. Sizin gücünüz bizlere, özellikle kadınlara verilen hakları almaya hiçbir zaman yetmeyecek" diye konuştu. (ÇT)