Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kadın odaklı habercilik yapan günlük haber sitesi Gazete Şûjin çalışanları, yaptıkları kadına/çocuğa şiddet haberlerindeki failler ve fail yakınlarından tehditler alıyor.
Gazete Şûjin editörü Sibel Yükler, şiddet olaylarının faillerinin ve faillerin yakınlarının, Şûjin ofislerine telefon açarak tehditler savurduğunu anlattı. Yükler “Faillerin kim olduğu belliyse, biz kim olduklarını teşhir ediyoruz. Tehditler de bundan kaynaklanıyor” dedi.
Yayına başladıkları günden bu yana şiddet haberleri nedeniyle tehditler alan Şûjin’ın son dönemde ortaya çıkardıkları cinsel istismar haberleri nedeniyle tehditler arttı.
Gazete Şûjin muhabiri Rojda Oğuz, “Hukuktan yoksun adalet anlayışı bizim gibi kadın odaklı haber yapanları sindiremeyecek. Bu korkunç tehditlere, yapacağımız haberlere cevap olacağız” diye konuştu.
Gazete Şûjin ekibi, Şûjin’in kadınların ve çocukların sesi olmaya devam edeceğini, “‘mağduru koru, faili teşhir et” ilkesiyle yayıncılık yapmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.
“Çuvaldız olmaya devam edeceğiz”
bianet’e konuşan Gazete Şûjin editörü Sibel Yükler, savaş politikaları ve artan toplumsal şiddetin, erkek şiddeti ve çocuk istismarı vakalarını da arttırdığını söylerken şöyle konuştu:
“Son dönemde birçok cinsel istismar haberi ortaya çıkardık. Ancak bir süredir faillerin yakınları tarafından haberlerimizi geri çekmemiz noktasında tehditler alıyoruz. Suçun failleri, ya da fail yakınları Şûjin ekibine ulaşarak tehditler savuruyor ve taciz ediyor. Bu bir susturma politikası elbet, ancak tek başına yapılan bir tehdit olayı olarak görmek, artan cinsel istismarı, suça teşvik eden politikaları ve savaş ortamındaki yönlendirmeyi görmezden gelmek olur.
“Böylesi bir süreçte, kadın ve çocuk odaklı habercilik yapan Şûjin’in çocukların sesi olması, suçu ve suçluyu kovalayarak ortaya çıkarması en önemli ilkesi. Bu ilkelerinin arasında, habercilik etiğinden ödün vermeden, tarafımızca ispatlanan her haberde de çocukların ve kadınların sesi olarak suçluları ve suça teşvik eden zihniyeti teşhir ettik. Son dönemde yaşanan tehditler de buna ilişkindir.
“Şûjin ilkesel olarak mağduru koruyup suçluyu teşhir eder ve bundan da bir adım geri atmaz. Buradaki gazetecilere yönelik bu eril şiddet, yani tehditler ve tacizlerin sonucunda elbette ki can güvenliğimizden endişe duyuyoruz. Korkmadan, sakınmadan, canı pahasına çocukları koruyan herhangi bir arkadaşımızın başına gelecek en ufak şeyin sorumlusu gazetemize karşı örgütlendirilen bu kişilerdir. Örgütlendirilen diyoruz ve şiddetin yönlendirilmiş olduğunun altını çiziyoruz. ‘Mağduru koru faili teşhir et’ ilkemizden taviz vermeden, çuvaldız olmaya devam edeceğiz.”
“Tehditlere yapacağımız haberlerle cevap olacağız”
Gazete Şûjin muhabiri Rojda Oğuz,
“Suçluyu övmeyen, erkek egemen yargının verdiği teşvik edici kararları tanımayan ve bunun için haberlerine kuyumcu terazisiyle yaklaşan ajansımıza dönük bu tehditler, Türkiye'de yaşanan eril gücün kadınlardan ne denli korktuğunun bir göstergesidir. Onlarca istismar ve kadın katliamı haberi takip ettiğimde de gördüm ki, bu ülkenin tüm mercileri kadını yok saymak için tüm yolları deniyor. Hukuktan yoksun adalet anlayışı bizim gibi kadın odaklı haber yapanları sindiremeyecek. Toplumdan, ailelerinden, en yakınlarından korkan, çekinen ve gördüğü şiddeti, cinsel saldırıyı, hak ihlalini anlatamayan tüm kadınların sesi, eli, ayağı, kalbi olmaya devam edeceğiz.
“‘Akli dengem yerinde değildir’ diyen sanıklara indirim veren yargı ile suçu işleyen sanıklar arasındaki tek fark büründükleri sıfatlar. Kurulduğu günden bu yana, medyanın, eril zihniyetin tüm eksiklerini gün yüzüne çıkaran bir ajansın hedef gösterilmesi şaşılacak bir durum değil, ancak nefret söyleminin genlerle taşındığı Türkiye'de, bu sefer kadınları haberleştiren bir ajansa yöneltilmesi korkunç. Bu korkunç tehditlere, yapacağımız haberlere cevap olacağız.”
Gazete Şûjin hakkındaGazete Şûjin “Medyanın diline çuvaldız niyetine” söylemiyle Aralık 2016 tarihinde internet gazetesi olarak yayın hayatına başladı. Gazeteci kadınlar tarafından kurulan Şûjin, editörlerinden gönüllü muhabirlerine kadar kadınlardan oluşuyor. Yaygın medyadaki eril dile karşılık, kadın temsiliyetini ve söylemini görünür kılmayı amaçlıyor. Kürtçenin üç lehçesi Kurmancî, Kirmanckî (Zazaca) ve Soranice ile Türkçe, İngilizce ve Arapça yayın yapıyor. Kürtçe’de “çuvaldız” anlamına gelen ve bir kadın icadı olan Şûjin, hem kadını ve hem de yaşamı ifade ediyor. |
(ÇT)