Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruluşunun 34. yılında.
YÖK'ün dekan ve rektör atamalarındaki rolü üniversiteler için önemli bir yerde.
YÖK'ün 2015’te* bu rolünü gerçekleştirirken cinsiyet eşitliğine ne kadar dikkat ettiğine baktık. Genel Kurulu kararlarına göre YÖK'ün rektör, dekan ve müdür atamaları ile ilgili önerdiği ya da atadığı 463 isim var. Bunlardan 64’ü kadın, 399’u erkek.
Ayrıntılara bakmadan önce YÖK'ün kendi içindeki cinsiyet dağılımına bakmalı.
YÖK: 1 kadın 30 erkek
Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, kurulun başındaki yedinci başkan. Daha önceki altı başkan gibi Saraç da erkek.
YÖK Yönetimi 31 kişiden oluşuyor, bunlardan 1'i kadın 30'u erkek.
Yönetimi oluşturan Yükseköğretim Kurulu üyelerinin 1'i kadın 20'si erkek iken, 10 kişilik Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nun 10'u da erkek.
122 rektör adayı: 9 kadın 113 erkek
YÖK 35 üniversite için rektör adayı önerdi ya da olumlu görüş verdi. Önerdiği ya da hakkında olumlu görüş verdiği 122 rektör adayından 9’u kadın, 113’erkek.
20 vakıf üniversitesinin mütevelli heyetleri tarafından rektör adayı olarak YÖK’e gönderilen adaylarla ilgili olumlu görüş verilen rektör adaylarının 5’i kadın 15’i erkek.
30 devlet üniversitesinde üniversitedeki seçimler arasından YÖK’ün belirleyerek cumhurbaşkanlığına sunduğu 90 rektör adayından 2’si kadın 88’i erkek.
Yeni açılan iki devlet üniversitesi ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi için başvuran adaylar arasından YÖK Genel Kurulu’nda yapılan seçimle belirlenen 12 rektör adayından 2’si kadın 10’u erkek.
339 dekan: 55 kadın 284 erkek
YÖK, 2015’te 339 dekan atadı ya da adaylar hakkında olumlu görüş verdi. Bunlardan 55’i kadın, 284’ü erkekti.
Devlet üniversitelerine 245 dekan atandı. 38’i kadın 207’si erkek.
Vakıf üniversiteleri mütevelli heyetlerinin dekan adayı olarak sunulan 94 aday hakkında olumlu görüş verdi. Bunlardan 17’si kadın 77’si erkek.
Olumlu görüş verdiği iki vakıf meslek yüksekokulu müdür atamasındaki isimlerin ikisi de erkekti.
YÖK'ün dekan ve rektör atamalarında rolüDevlet üniversitelerinde rektörler üç aşamada atanıyor. Adaylar üniversitelerde yapılan seçimlere katılıyor. Adaylar üniversitelerde yapılan seçimlere katılıyor. YÖK, bu seçimlerde en yüksek oyu alan altı aday arasından seçtiği üç kişiyi cumhurbaşkanlığına öneriyor. Cumhurbaşkanı bu üç aday arasından seçtiği kişiyi rektör olarak atıyor. Vakıf üniversitelerinde ise YÖK, vakıf üniversitesi mütevelli heyetinin rektör adayı olarak önerdiği adaylarla ilgili görüş veriyor. Vakıf meslek yüksekokulları müdürleri için de durum aynı. Devlet üniversitelerinde dekan atamaları için seçim olmadan YÖK Genel Kurulu kararıyla dekanlar atanıyor. Vakıf üniversitelerinde mütevelli heyetinin önerdiği adaylar hakkında YÖK görüş veriyor. (BK) |
* Veriler, YÖK’ün internet sitesinde yayınlanan Genel Kurul kararlarıyla hazırlandı. Sitede YÖK’ün 2015 yılında 13 Genel Kurul toplantısı yaptığı görülüyor. Bu toplantılardan 12’sinin kararlarına sitede ulaşılabiliyor.