Erkekler 2013’te 214 kadın ve 10 çocuğu öldürdü, 167 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu, 241 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, 161 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. |
bianet 1 Mart 2013 – 31 Ocak 2014 tarihleri arasında ulusal ve yerel medya ile haber sitelerine yansıyan erkek şiddeti davalarının çetelesini çıkardı.
Bu tarihler arasında 31 kadın katli, 46 tecavüz, 11 yaralama davasının yanı sıra şiddet uygulayan kocalarını ve/veya tecavüzcülerini öldüren kadınların yargılandığı altı davanın sonuca bağlandığı medyaya yansıdı.
Cinayet
1 Mart 2013 – 31 Ocak 2014 arasında 31 kadın katli davasının karara bağlandığı medyaya yansıdı.
Artık kadın katillerine ceza indirimi uygulanmaması haber değeri taşımaya başladı. 31 cinayette katillerin yüzde 45’i tahrik ve iyi hal indirimlerinden faydalandı (14 kişi).
Ceza indirimlerinde “Töre cinayeti farklı, namus cinayeti farklıdır”, cinayetten duyulan pişmanlık, katilin duruşmaya takım elbiseyle gelmesi, katilin “şüpheciliği”, öldürülen kadının internetten başkalarıyla konuşması, kadının kocasına “Sen adam mısın? Kendini ne zannediyorsun?” demesi gibi gerekçeler yeterli oldu.
Sistematik şiddetin ardından gelen cinayetlerin sadece yüzde 29’unda katillere “ağırlaştırılmış müebbet” cezası verildi (9 kişi). Bu cezanın verildiği erkeklerden biri cinayetten önce karısını bıçakladığı için iki ay tutuklu kalmıştı ve serbest bırakılınca cinayete kadar tehditlerine devam etmişti. Katilleri ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılan iki kadın hakkında ise koruma tedbir kararı vardı.
Kadın katillerinin yüzde 35’i “müebbet hapis” cezası aldı (11kişi). Müebbete çarptırılan katillerden biri daha önce karısını ağır yaraladıktan sonra “bipolar duygulanım bozukluğu” raporuyla serbest kalmıştı.
Geriye kalan 11 cinayet davasında ise sanıkların aldığı cezalar 2 yıl ila 27 yıl arasında değişti.
Failler en yakın erkekler
Cinayetlerden ceza alan faillerin yüzde 51,6’sını kocalar oluşturdu. Kocaları yüzde 6,4’erlik oranla öldürdükleri kadınlarca reddedilen erkekler, eski kocalar ve sevgililer takip etti.
Katillerin yargılanması 1 ila 33 ay arasında sürdü
Kadınların öldürülmesinden davaların karara bağlanmasına kadar geçen zaman 1 ay ila 33 ay arasında değişti.
Davaların yüzde 36’sı cinayetten 6 ila 9 ay sonra; yüzde 23’ü 10 ila 14 ay arasında; yüzde 13’ü 1 ila 3 ay; yüzde 13’ü 18 ila 20 ay; yüzde 13’ü 28 ila 33 ayda karara bağlandı.
Davaların yüzde 13’ünün (dört dava) Yargıtay aşaması tamamlandı. Yargıtay süreci 9 ila 18 ay arasında değişti.
Yargıtay, kadın katillerine verilen cezalardan birini onadı, ikisinde tahrik ve iyi hal indirimi uygulanan cezayı fazla buldu, birinde tahrik indirimini bozdu.
Şiddetin doğurduğu şiddet
Şiddet uygulayan kocalarını ve/veya tecavüzcülerini öldüren kadınların yargılandığı altı dava karara bağlandı. Bazı davalar meşru müdafaa sayılırken, diğerlerinde haksız tahrik indirimi uygulandı.
Şiddet gördüğü kocasını öldüren iki kadın meşru müdafaadan beraat etti; şiddet ve tecavüze uğradığı sevgilisini öldüren iki kadın haksız tahrik indirimleriyle 8 ila 15 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı; polis memuru olan tecavüzcüsünü öldüren bir kadın 15 yıl hapis cezası aldı.
Sevgilisini taciz eden ve annesini döven babasını bıçakla öldüren bir oğlan çocuğu, yaş ve haksız tahrik indirimiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, şiddet uyguladığı ablasını eve dönmeye ikna eden eniştesini bıçakla öldüren bir başka erkek 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Tecavüz
1 Mart 2013 – 31 Ocak 2014 arasında 46 tecavüz davasının karara bağlandığı medyaya yansıdı.
Tecavüz mağdurlarının yüzde 28’i 18 yaşın altında (13 kişi), yüzde 10,8’i zihinsel engelli (5 kişi), yüzde 10,8’i de T.C. vatandaşı olmayan (5 kişi) kadınlardı.
Davaların yüzde 8,6’sında tecavüzcüler beraat etti (4 dava): Beraat kararı çıkan davalardan birinde tecavüze uğrayan ve alıkonulan Suriyeli bir mülteci şikayetini geri çekmişti. Kendini polis olarak tanıtan beş erkek tecavüzcü beraat etti. “Ruhani güçleri” olduğunu söyleyerek kadınlara tecavüz eden bir erkek beraat ederken, tecavüz mağdurlarından biri çocuk, biri T.C. vatandaşı olmayan kadınlardı.
Takipsizlikle sonuçlanan bir tecavüz soruşturmasında şüpheli polisti, tecavüz ise karakolda gerçekleşmişti.
Alanya’da tecavüze uğrayan turist bir kadının davasında ise tecavüzcü hakkında hapis cezası verilirken, Yargıtay kadının ruh sağlığının bozulup bozulmadığına dair Norveç’ten rapor istenmesi gerektiğini söyleyerek hükmü bozdu.
Tecavüz davalarının geri kalan yüzde 87’sinde ise, erkeklere verilen cezalar 2 yıl ila 95 yıl arası değişti:
* Bu davalarda yargılanan 45 sanıktan yüzde 26,6’sı 10 ila 15 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı (12 kişi).
* Sanıkların yüzde 46,6’sı ise 15 yıl üstü hapis cezalarına çarptırıldı (21).
15 yıl ve üzeri hapis cezalarında yaralama, ruhsatsız silah taşıma, şantaj, hürriyetinden yoksun bırakma, (kamu) görevini kötüye kullanma, öldürmeye teşebbüs, birden fazla kere tecavüz etme gibi unsurlar etkili oldu.
Şiddet – yaralama
Medyaya 1 Mart 2013 – 31 Ocak 2014 arasında karara bağlanan 11 şiddet ve yaralama davası yansıdı.
Bu davalardan yüzde 63,6’sı darp (7) vakaları oluşturdu. Kadınları darp eden erkeklere 2 ay ila 6 ay arasında hapis cezaları verildi ama cezalar ertelendi ya da para cezasına çevrildi. Sevgilisine şiddet uygulayan bir hakim, 125 gün adli para cezası aldı. Eskişehir ve Bartın mahkemeleri ise şiddet fidan dikme ve uygulayan erkeklere huzurevinde gitar çalma gibi kamu yararına çalışma cezalarına çarptırdı.
Karısını bıçakla ağır yaralayan bir erkek üç yıl, tanımadığı bir kadının boğazını keserek tecavüze yeltenen bir erkek 33 yıl, eski karısının suratına kezzap döken bir erkek 12 yıl 9 ay, karısını tüfekle yaralayan bir erkek 15 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. (ÇT)