Açıköğretim Fakültesi Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi programında çıkan final sorularına "cinsiyetçi" oldukları gerekçesiyle tepki var.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı üyesi, avukat Canan Arın soruları "çirkin" diye niteliyor.
"Cinsiyet eşitliğine aykırı, erkeği üstün kadını ikincil kılan bir zihniyeti yansıtıyor. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadele Sözleşmesine (CEDAW) ve Türkiye'nin taraf olduğu bütün sözleşmelere aykırı."
Arın'a göre soruları hazırlayanların aleyhine dava açılmalı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, "eğitim sistemi cinsiyet eşitsizliğini yeniden üretmeyi sürdürüyor" başlıklı yazılı açıklamasında sorulardan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu sorumlu tutuyor.
" Sorun sadece ders kitapları ile sınırlı olmanın çok ötesindedir. Her gün eğitimde cinsiyet eşitsizliğini yeniden üreten bir örnekle karşılaşmak mümkündür."
"Kadın için 'boynuzlu' denmesini sorsanıza!"
Sınavda sorulan "Aşağıdakilerden hangisi kadına özgü bir davranış olarak kabul edilir?" sorusunun yanıtları arasında "çokbilmişlik, baskıcılık, konuşkanlık, mantıksal düşünme, kendine güvenme" şıkları yer alıyor ve cevap anahtarında doğru yanıt "konuşkanlık". olarak gösteriliyor.
Kılıç açıklamasında "Bu soru ve yanıtı, mantıksal düşünme ve kendine güvenin kadına özgü olmadığını pekiştiriyor ve yeniden üretiliyor" diye yorumluyor.
Bir başka soru ise "Evli erkeğe boynuzlu denmesi durumunda eşine karşı ne tür bir suç işlenmiş olur?" şeklinde.
Ceza hukuk kapsamında bu sorunun yanıtı "dolayısıyla hakaret" olarak verilirken avukat Arın "Neden soruyu 'evli kadına boynuzlu denmesi durumunda eşine karşı ne tür bir suç işlenmiş olur?' diye sormuyorlar?" diyor.
"Bu kadar erkek odaklı soru hazırlanmasını anlamıyorum. Bu zihniyetin yansıması ceza hukukunda kadını öldürmeye kadar gidiyor. Bu soru suçu mazur göstermekte."
Arın soruların astsubay ve polis adaylarına soruluyor olmasının başka bir sorun olduğunu savunuyor:
"Haklarını savunan kadınlara karşı tepkinin olduğu bir ortamda bu sorular kadını aşağılamak için yazılmış sorular. Bu sorular emniyet görevlilerinde kadına karşı aşağılayıcı yaklaşımı uyandıracak nitelikte sorular. Kadına ayrımcılığa karşı duyarlılıklarını yeteli bulmadığımız emniyet görevlilerini görevini ihmale kadar sürükleyecek sorular"
Kılıç ise "Türkiye'nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun, ders kitaplarındaki cinsiyetçi ifadelerin de çok yakın bir zamanda temizleneceği müjdesi verdiği günlerde kadının ikincilleştiren, küçümseyen cinsiyetçi söylemlerin sınav sorularında görülmesi; sorunun boyutlarını göstermesi açısından skandala varan bir örnek oldu" diyor. (EZÖ)