Hükümet içerisinde, işçi politikaları nedeniyle Cumhurbaşkanlık seçimlerinin bile zora girebileceğini düşünenler de var. Buna karşılık hükümet, tasarıyı yumuşatma yollarını arıyor.
Tasarı, 159'a karşı 329 oyla kabul edildi
Le Monde gazetesine göre, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın iktidardaki partisi UMP'nin 329 oyuyla Fransa Meclisi'nde kabul edilen yasaya, Sosyalistler, Komünistler ve Yeşiller ile birlikte merkez sağcı Fransa Demokrasisi için Birlik (UDF) karşı çıktı.
Bu oluşumlar yasaya karşı 159 oy toplayabildilerse de iktidarın Nisan sonunda yürürlüğe sokmaya çalıştığı yasayı engelleyemediler.
Sosyalist parti (PS) Meclis Grubu Başkanı Jean-Marc Ayrault, son olarak, "Şans Eşitliği'ne dair Yasa Tasarısı"ndaki bazı düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı.
7 Mart günü Fransa sokaklarında 400 binden fazla genç tasarının görülmesini engelleyemedilerse de Paris, Toulouse, Strasbourg, Rennes ve Le Havre gibi üniversitelerde eylemlerini yoğunlaştırarak sürdürüyor. Bu arada, daha çok üniversitelerde etkili olan eylemler liselere de yayıldı.
50 üniversitede kısmi veya tam grev
Fransa Ulusal Üniversite Öğrencileri Birliği'ne (UNEF) göre, eylemler nedeniyle 50 üniversite grevde. Fransa Eğitim Bakanlığı ise, 14 üniversitenin öğretime kapandığını, 27'sinde ise öğrenimin aksadığını duyurdu.
Tasarının en çok tepki çeken düzenlemelerinden birisi olan İlk İşe Alım Sözleşmesi (CPE) işverenlere, eğitim hayatından sonra ilk kez işe aldıkları gençleri, iki yıl içinde gerekçesiz olarak işten çıkarma yetkisi veriyor. Fransa öğrenciler, bu düzenlemenin geçici ve güvencesiz işçiliği teşvik edeceğini düşünürken hükümet, bu düzenlemenin "istihdamı artıracağını" savunuyor.
Rektörlerden başbakana: CPE'yi iptal et
Tasarı tepkisinin hem öğrenimi uzun süre aksaması hem de öğrenciler arasında gerginliğe neden olduğunu gören çeşitli üniversitelerin rektörleri, kendi aralarında bir kurul oluşturarak Başbakan de Villepin'e bir mektup yazdılar ve tartışma yaratan CPE Sözleşmesi'ne dair düzenlemenin iptal edilmesi ve tasarının müzakereye açılmasını talep ettiler.
10 Mart'ta Başbakan de Villepin'e bir mektup gönderen Nantes Üniversitesi Rektörü, "Bugüne kadar sabırlı davranan üniversiteliler, sizin diyaloga yanaşmamız ve dersleri izlemelerinin imkansızlığı nedeniyle bıkkınlık içerisinde" dedi.
Ertesi gün ise bu kez Toulouse 2 Üniversitesi yönetiminden Rémy Pech, bu talebe katıldığını ve geçen hafta Sorbonne Üniversitesi'nde eylem yapan gençlere yönelik polis şiddetini kınayan bir açıklama yaptı. Bunları başka üniversitelerin açıklamaları izledi.
İmkansızlıktan seçim de yok, ders de...
Başbakanın görüşmeye yanaşmaması üzerine üniversitelerde tansiyon yükseldi. Nanterres Üniversitesi, 14 Mart'ta (bugün) rektör kararıyla öğretimine ara verdi. Üniversitenin açıklamasında, öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için düzenleyecekleri seçimin imkansızlıktan yerine getirilemediği, bu nedenle seçim tarihinin henüz belirlenemediği belirtildi.
Öğrenime bir aydır ara verilen Rennes 2 Üniversitesi'nin rektörü Marc Goutard ise, derslere başlanması için düzenlemek istediği seçimi iptal etmek zorunda kaldı. Rennes İdare Mahkemesi ise, grev yapmak istemeyen ve öğrenime devam etmek isteyenlere imkansızlıktan salon tahsis edemeyen Goutard'dan salon temin etmesini istedi.
Goutard, "Üniversitede barış ve sukunet ancak CPE ile ilgili düzenleme geri çekilirse gelebilir" dedi. (EÖ)