Almanya'da Federal Meclis, 1 Mart 2020'den itibaren kreş ve okullarda kızamık aşısını zorunlu kılan yasa tasarısını onayladı.
İtalya ve New York'un ardından Mayıs ayında Almanya da kızamık aşısı olmayan çocukları anaokuldan men ve ailelerine para cezası yasa tasarısını gündeme getirmişti.
TIKLAYIN - Almanya'da Zorunlu Kızamık Aşısı İçin Yasa Tasarısı Hazırlandı
TIKLAYIN - İtalya Aşı Konusunda Net: Aşı Yoksa, Okul da Yok
TIKLAYIN - New York'ta Aşı Olmayan Çocuklara Kamusal Alan Yasağı
DW Türkçe'nin haberine göre parlamenterlerden 459'u tasarı lehinde oy verdi. Vekillerden 89'u ret oyu kullanırken 105'i çekimser kaldı.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ebeveynler, yeni bir kreş ya da okula yazdırmadan önce çocuklarının kızamık aşısı olduğunu ispat etmek zorunda. Aksi takdirde aileler 2 bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecekler.
Hâlihazırda bir kreş ya da okula giden çocuklar ise aşılı olduklarını 31 Temmuz 2021'e kadar ispat etmek zorunda.
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşı zorunluluğunun kreş, okul, sağlık hizmeti tesisi ve sığınmacı merkezlerindeki tüm çalışanlar için de geçerli olacağını söyledi.
Berlin merkezli Robert Koch Enstitüsü'ne göre, Almanya'da bu yıl 501 kişi kızamığa yakalandı.
Türkiye'de durum ne?
Uzmanların aktardığına göre Türkiye'de uygulanmakta olan çocukluk çağı aşı takvimi ile birlikte 13 farklı virüs ve bakteri hastalığına karşı etkin bir bağışıklama sağlanabiliyor. Bu aşılar sayesinde çocuklar hastalıkları geçirmiyor veya çok hafif şekilde atlatıyor.
Ciddi yan etkileri ve ölüm riski olan hastalıklara karşı korunmada çok önemli bir savunma aracı olan aşı konusunda kararsızlık, güvensizlik, aşı uygulamalarına karşı red sorunları Türkiye'de de yaşanıyor.
Türk Tabipler Birliği'nin Ocak ayında yaptığı açıklamaya göre 2017'de kızamık vakalarında artış görüldü. Türkiye'de laboratuvarda doğrulanmış kızamık hasta sayısının 2017 yılında 69 ve 2018'in ilk 9 ayında da 510 olarak rapor edildi.
Hekimler, Türkiye'deki aşı karşıtlığının başlıca nedenleri arasında "Aşıların içeriğinde domuz ürünlerinin bulunması" ve "gizli düşmanlarımız aşılar vasıtasıyla vücudumuza zararlı maddeler vererek neslimizi bozmak istiyorlar." söylemleri üzerinden oluştuğunu belirtiyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selda Karaayavaz bunun yanında Türkiye'deki aşı karşıtlığının başlıca nedenlerini şöyle sıralıyor:
- Anne sütü korur, temiz su, el yıkama, güzel beslenme yeterlidir düşüncesi
- Alternatif/geleneksel uygulamalar daha iyidir
- Çok sayıda antijen bağışıklık sistemine ağır gelir
- Doğal hastalık geçirmek bağışıklığı güçlendirir
- Aşıların içindeki maddeler otizm, dejeneratif hastalıklara neden olur.
TIKLAYIN - Aşı Kararsızlığına Hekimler Ne Diyor?
(AÖ)