Haberin İngilizcesi için tıklayın
Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Önce Demokrasi ve Yurttaş Girişimi düzenledikleri basın toplantısında “OHAL’siz, demokratik, adil, temiz bir seçim” istediklerini duyurdu.
İstanbul’da Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıya Nesrin Nas, Levent Tüzel, Nurten Eruğrul, Binnaz Toprak, Oya Baydar, Gençay Gürsoy, Ayşenur Arslan, Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın da aralarında olduğu isimler katıldı.
Oya Baydar’ın okuduğu ortak açıklamada siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifine karşı çıkılırken “Sivil toplumun talebi ve çağrısı demokratik güç birliğidir” denildi.
"Talebimiz demokratik güçbirliği"
Baydar'ın beş örgüt adına okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Erdoğan AKP'si ve beka sorunu yaşayan MHP, her sağduyulu vatandaşın ve seçmenin adalet duygularını rencide edecek olağanüstü seçim düzenlemeleriyle yazı da gelse, tura da gelse, hatta dikine de gelse seçim meşruiyetini ve güvenliğini hiçe sayarak ne pahasına olursa olsun kazanmayı garantilemek istiyor. Diğer partiler için yüzde 10 barajı korunurken AKP'yle ittifak yapan, aslında iltihak eden partiler baraj engelinden kurtarılarak ittifakın milletvekili sayısı artırılıyor. Bu düzenleme ile: • Seçmen kayıtlarının "kaydırılması" ile seçmenin denetimi büyük ölçüde ortadan • İktidarın atadığı valilerin isteği doğrultusunda seçmen bölgelerinin ve sandıklarının taşınmasını mümkün kılıyor. • Kaymakamların listelediği memurların sandık kurulu başkanı olarak atanmasıyla, siyasi partilerin seçim denetimi yok ediliyor. • "Seçmenin ihbarı" ile, seçim sandıklarına kolluk kuvvetleri baskısı ve müdahalesinin önü açılıyor. • Mühürsüz zarflar geçerli sayılarak şaibe yasalaştırılıyor. • Oy pusulalarında ittifak için sütun düzenlemesi yapılarak geçersiz olabilecek oyların geçerliliği sağlanıyor. Siyasi partilerin demokratik bir yönetim biçimi oluşturmasının aracı olan seçimler, böylelikle adil bir şekilde yarıştığı sivil bir alan olmaktan çıkartılıyor, tek adam rejiminin kurgulandığı bir senaryoya dönüştürülüyor. Ülkemizin geleceği ve demokrasinin tesisi için bu oyunu bozmak, hak iradesinin eşit koşullarda özgürce tecellisi için çaba harcamak hepimizin ortak sorumluluğudur, Otokrasiye ve diktatörlüğe karşı demokratik parlamenter sistemi ve özgür seçimleri savunan bütün partiler, bütün kesimler, hareketler ve kişiler demokrasi paydasında vakit geçirmeksizin birleşemezlerse; kendi bağımsız kimliklerini ve programlarını saklı tutarak, demokrasiyi savunmak için özveri ve cesaretle güç birliğine gidemezlerse ülkemizin üstüne çökmekte olan karabasanın sorumluluğuna ortak olmaktan kurtulamayacaklardır. |
"Seçim güvenliği ittifakı"
Nesrin Nas (Yurttaş Girişimi), seçim güvenliği ittifakı ve tüm siyasi partilerin ortak siyasi ahlak sözleşmesi imzalanmasının önemine değindi.
“7 Haziran ve 16 Nisan, muhalefetin ittifak kurmadan birlikte davranabildiği örneklerden. İktidar, muhalefeti bir araya gelemez hale getirmeye çalışıyor. Bunu bozacak olan muhalefettir.”
Nurten Ertuğrul (Hak ve Adalet Platformu), herkesin ilkeler sözleşmesi etrafında işbirliği yapması gerektiğine dikkat çekti.
"OHAL kalksın, teklif çekilsin"
Binnaz Toprak (Diyalog Grubu), OHAL’siz seçim, ittifak yasasının geri çekilmesi, seçimlere özgür ortamda gidilmesi ve sandığa giren ve çıkan sonuçların uyumlu olması taleplerini dile getirdi.
Levent Tüzel (Demokrasi İçin Birlik), "Kendisi ile beraber hareket edenler için barajı kaldıran, kendi dışındaki muhalefet güçleri için barajı koruyan dayatma karşısında barajsız, OHAL’siz seçim yapmak üzere bir araya gelmeli, seçim güvenliği için sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu.
"Muhalefet partileri ne yapabileceklerini düşünmeli"
CHP vekili Oğuz Kaan Salıcı, seçim güvenliği konusunda tüm siyasi partilerle görüşmeye hazır olduklarını belirtti.
HDP vekili Mehmet Emin Adıyaman, yasa taslağının görüşüldüğü Anayasa Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatarak “Tartışacağız ama biliyoruz ki AKP ve MHP çoğunluğu ile bu yasa geçecek. Yasanın geri çekilmesi beklentisinde olmayalım ama demokratik ve asgari müştereklerde ne yapabileceğine dair muhalefetteki partiler bir kez daha düşünmeli" dedi. (BK)