Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Bir gün içinde Malatya, Adıyaman ve Ankara'da tarım işçilerini taşıyan araçlar kaza yaptı. Kazalar sonucunda üç tarım işçisi hayatını kaybetti, toplamda 47 kişi yaralandı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2016 yılı raporuna göre iş cinayetlerinin nedenleri arasında ilk sıra trafik ve servis kazaları. 2016 yılında ölen 1730 işçiden 442’si trafik/servis kazasında hayatını kaybetti. 2015 yılında bu sayı 506'ydı.
Bir traktör, iki kamyon devrildi
Kazalar şöyle:
Bir gün içinde gerçekleşen kazalar şöyle:
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre üç kişi öldü, 12 kişi yaralandı.Kaza, Malatya- Sivas karayolu üzerinde Yazıhan İlçesi Fethiye Mahallesinde meydana geldi. Traktör, kontrolden çıkıp devrildi. Yaralılardan üçünün durumu ağır.
Ankara'nın Polatlı ilçesinde Suriyeli tarım işçilerini taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu 25 kişi yaralandı.İşçileri taşıyan kamyonet, Ankara-Eskişehir karayolunun Karaboğaz mevkisinde lastiğinin patlaması sonucu kontrolden çıkarak devrildi. Kazada, kamyonetin kasasında bulunan 25 kişi yaralandı. Sağlık durumları iyi. Yaralıların İnler Mahallesi'ndeki çadır kentte konaklayan Suriyeli tarım işçileri olduğu ve çalışmak için Sazılar Mahallesi'ne gittikleri öğrenildi.
Adıyaman'da tarım işçilerini taşıyan kamyonet devrildi, aralarında çocukların da olduğu 10 işçi yaralandı. Hasancık Beldesi yakınlarında tarladan dönen kamyonet, kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kazada, kamyonet kasasında bulunan işçiler yaralandı. Sağlık durumları iyi.
Araştırma komisyonu kuruldu
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması için 2014'te Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, 31 Mart 2015’te toplantılarını tamamlayıp bir rapor sunmuştu. Bu raporda işçilerin ulaşım sorunları detaylıca tespit edilmiş ve çözüm önerileri de sunulmuştu.
Rapora göre mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı ulaşımı için göç alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili koordinasyonun sağlanması, hukuki düzenlemelerin yeterli hale getirilmesi, trafik denetimlerinin artırılması, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği tüm denetimlerinin titizlikle yerine getirilmesinin gerekli olduğu belirtiliyor.
Yönetmelik ne diyor?
Aslında yasada da mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımıyla ilgili hüküm oldukça açık.
Mart 2010'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çıkardığı "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Genelgesi"nin 3. maddesinin ulaşımla ilgili açık hükmü şöyle:
"İşçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla; göç alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili koordinasyon sağlanacak, trafik denetimleri artırılacak, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği kontroller hassasiyetle ve sıklıkla yapılacak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli bütün tedbirler alınacaktır." (NV)
Fotoğraf: AA