Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Alperen Ocaklarına bağlı bir grup, dün gece Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'nun önünde İsrail devletini protesto eyleminde sinagog kapısını tekmeleyip kapıya taş attı.
İsrail devletinin Mescid-i Aksa'nın kapılarına metal arama dedektörleri yerleştirmesinden sonra bir süredir İsrailliler ve Filistinliler arasında gerginlik yaşanıyordu.
Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'nun önüne gelen Alperen Ocaklarına bağlı bir grup adına Alperen Ocakları İl Başkanı Kürşat Mican burada bir açıklama yaptı.
"Kardeşlerimiz Mescid-i Aksa'sa ibadetlerini yapamamaktadır. Bu din, inanç, ibadet özgürlüğüne ipotek koymaktır. Siyonistler aklını başına alsınlar. Bizim kardeşlerimizin ibadet özgürlüğünü engellemesinler. Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de sizin burada ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak, yarın da geliriz. Buradan içeriye giremezsiniz. "
DHA’nın haberine göre, grup basın açıklamasının ardından buradan ayrılmaya başladığı sırada, bazı kişiler sinagog kapısını tekmeleyip kapıya taş attı.
Mescid-i AksaKudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliği taşıyor. İçerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa külliyesinin altında Süleyman Mabedi kalıntılarını bulmak için kazı çalışmaları yapılıyor. İslam dininin kutsal mekanlarından biri olan Mescid-i Aksa Kudüs şehrinde, Tapınak Tepesi'nde bulunuyor. Kutsal sayılan bu tepedeki "İlk Tapınak", Kral Süleyman tarafından MÖ 957 yılında yaklaşık yedi yıllık bir sürede inşaa edildi. Museviliğin merkezi olan tapınak, MÖ 586 yılında Babillilerce tahrip edilmişti. Aynı yere "İkinci Tapınak" MÖ 535'de başlandı ancak MÖ 516 yılında tamamlandı ve bir yıl sonra ibadete açıldı. Roma İmparatorluğunun bölgeye atadığı Yahudi Kral Hiredos tarafından MÖ 20 yılında tamir edildi. MS 70 yılında Romalılar tarafından yıkıldı. kalıntıları 2007'de yapılan kazılarda bulundu. Mescid-i Aksa 7. yüzyıl sonlarında Hz. Ömer döneminde inşaa edildi. Kabe kıble olarak kabul edilmeden önce Müslümanlar namazlarını Mescid-i Aksa'ya dönerek kılıyordu. Mescid-i Aksa Arapçada "en uzak cami" anlamına geliyor. |
Yahudi toplumu kınadı
Türk Yahudi Toplumu resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu akşam Neve Şalom sinagogumuz önünde yapılan provokatif gösteriyi kınıyor, ilgili makamlardan gereğinin yapılmasını bekliyoruz” dedi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan da twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Kadim Türk Yahudilerine yönelik, ilkel düşünüşle yapılan eylemi kınıyoruz! Saldırıların sıradanlaşmaması için devletimize çağrıda bulunuyoruz” dedi.
14 Temmuz'dan beri gerginlik
İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği üç Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan iki İsrail polisi de hayatını kaybetmişti.
İsrail, olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmış, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti. Filistinli Müslümanlar detektörlerden geçmeyi reddediyor. Bu sebeple de kentte gerilim yükseliyor.
Türkiye'de eylemler yapılacak
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert bugün, Mescid-i Aksa bölgesinde artan tansiyonun düşürülmesi için İsrail ve Filistin tarafına çağrıda bulunarak, "İki tarafa da gerilimi yükseltecek adımlar atmamaları çağrısını yapıyoru" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün hem Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hem de İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’i arayarak tepkisini dile getirdi.
Bugün Türkiye'de çeşitli sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde Mescid-i Aksa’nın durumu çeşitli düzenlenecek gösteriler ve basın açıklamalarıyla kınanacak. AA’nın haberine göre, eylemler cuma namazı sonrası yoğunlaşacak; cumartesi günü de devam edecek. (NV)