Haberin Kürtçesi için tıklayın
Fransa'da milletvekili seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketinin (REM) liderliğindeki ittifak, Ulusal Mecliste çoğunluğu elde etti.
Sandığa gitme oranı ise yüzde 43.
REM ile Demokrasi Hareketi (MODEM) ittifakı, 355 milletvekilliğini kazanarak 577 sandalyeli Ulusal Mecliste hükümet kuracak çoğunluğu elde etti.
İkinci tur sonuçlarına göre, merkez sağ Cumhuriyetçi Parti (LR) liderliğindeki ittifakın milletvekili sayısı 125'te kalırken Sosyalist Parti (PS) liderliğindeki ittifak ancak 49 milletvekili çıkarabildi.
Le Pen ilk kez Meclis'te
Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin başkanı Marinne Le Pen siyasi tarihinde ilk kez milletvekili seçildi. Marinne Le Pen ile birlikte aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi Ulusal Meclis'e sekiz milletvekili soktu.
Öte yandan, genel seçimlerde Fransa tarihinde bir ilk gerçekleşerek Korsika Adası'nın bağımsızlığını savunan "Pe a Corsica" (Korsika İçin) partisinin üç adayı Michel Castellani, Jean-Felix Acquaviva ve Paul-Andre Colombani milletvekili seçildi.
Melenchon katılım oranını eleştirdi
Fransa Komünist Partisi (PCF) ile ittifak yaparak seçime giren Fransa'da aşırı solu temsil eden Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon, 27 milletvekili ile Meclis'te siyasi grup kurma hakkını kazandı.
Melenchon katılım oranlarına dikkati çekerek "Dar bir azınlık tüm güce sahip oldu. Sandığa gitmeyen bu çoğunlukta ben bir enerji görüyorum. Bu enerji ortaya çıkabilir ve mücadeleye geçebilir" dedi.
Tek tek partilerin çıkardıkları vekil sayısı ise şöyle:
Yürüyüş Hareketi 308, Cumhuriyetçiler 113, MoDem 42, Sosyalist Parti 29, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği 18, Boyun Eğmeyen 17, Komünist Parti 10, Ulusal Cephe Partisi 8.
Mayıs 2017'de yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinde Macron oyların yüzde 65'ini alırken rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 35'te kalmıştı.
Macron: AB yanlısı, liberal
39 yaşındaki Macron, Sciences Po and École Nationale d’Administration mezunu. Bugüne kadar hiç mecliste seçilmedi. Rothschild bankasında çalıştı. İktidardaki Sosyalist Partinin eski Ekonomi Bakanıydı. Partisinden ayrılarak henüz merkezde En Marche hareketini kurdu. hareket henüz bir yılını tamamlamadı. Mottosu, “Ne sağcıyım, ne solcu”.
* Ekonomide liberalliği savunuyor. Ekonomi bakanı olduğu dönemde liberal viraja soktuğu ekonomi anlayışını devam ettirecek.
* Diğer adayların aksine Avrupa Birliği yanlısı. Bütün mitinglerinde AB bayrakları taşındı.
* François Hollande'ın çalışma alanındaki birçok politikasını devam ettirecek ancak 120 bin memurun işine son vererek 60 milyon Euro tasarruf etmek istiyor.
* “Ne sağcıyım, ne solcu” diyerek ülkenin tüm vatandaşlarının aynı gemide olacağını söylüyor. Kadınların doğum izninde iyileştirme, emeklilikte yeni bir sistem öngörüyor.
* Le Pen ve François Fillon gibi haklarında soruşturma açılan adayların seçime katılmamasını talep ediyor. (NV)