Haberin Kürtçesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, 17-31 Mayıs arasında sürecek olan Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası takvimini açıkladı.
İlk etkinlik 17 Mayıs saat 20.00’de Taksim Galatasaray Meydanı önünde Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Kayıplar Sözleşmesi'nin imzalaması talebiyle yapılacak eylem.
19 Mayıs saat 12.00’de gözaltında kaybedilen Hasanj Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarları başında anılacak. 20 ve 27 Mayıs Cumartesi günleri Galatasaray Meydanı’ndaki 634. Hafta eylemi gerçekleşecek. 30 Mayıs saat 11.30’da gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in dosyasındaki cezasızlığa dikkat çekmek için Ankara Adliyesi önünde açıklama yapılacak.
bianet’e konuşan kayıp yakını ve Komisyon üyesi Maside Ocak, yaşanan yirmi iki yılın hiç de kolay geçmediğini belirterek, "Eğer bugün insanlar göz altında kaybedilmiyorsa bu Cumartesi Annelerini kazanımı sayesindedir" dedi.
Türkiye'nin en uzun soluklu sivil itaatsizlik eylemini yaptıklarına dikkat çeken Ocak, "En azından bu kazanımı korumak için daha kalabalık olmamız gerekir” diye konuştu.
"Bu suçlara gözyumanlar da yargılanmalı"
Maside Ocak, BM Kayıplar Sözleşmesini, imzalanması durumda gerçekleşecek getirileri ve yirmi yılı aşkın süreci anlattı.
"Hiç kimse gizli olarak gözaltında tutulamaz. Savaş tehdidi veya siyasal istikrarsızlık gibi kamusal acil durumlar zorla kaybetmelere gerekçe olamaz.
"Zorla kaybetmelerin sistematik veya yaygın olarak gerçekleştirilmesi insanlığa karşı işlenmiş suç anlamını taşır ve uluslararası hukukun yaptırımlarına tabidir. Zorla kaybetmeleri gerçekleştiren kişilerle birlikte onlara bu emri veren amirleri, üst düzey devlet yetkilileri de yargılanmalıdır. Yalnızca suçu işleyenler değil, buna karşı yetkisi dahilinde gerekli bütün önlemleri almayan veya konuyu araştırma ve soruşturma için yetkili mercilere aktarmayan, göz yuman kişiler de yargılanmalıdır.
"Bunlar BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesini imzalayan devletlerin yerine getirmesi gereken yükümlülüklerdir. Yine bu sözleşme zorla kaybedilen kişilerin uluslararası sözleşmelere uygun olarak bulunup ailelerine tesliminin sağlıyor."
"Değişen hiçbir şey olmadı"
"Geçtiğimiz yıldan bu yana gözaltında kayıplarla ilgili değişen hiçbir şey olmadı. Kayıplarımızın akıbetlerini hala bilmiyoruz. Yoğun ısrarlar sonucu açılan soruşturmalar davaya dönüştürülmeden hukuk yok sayılarak takipsizlik kararları son bir yıl içinde daha da fazlalaştı.
"Her bir kararda 'zamanaşımından kovuşturmaya yer olmadığı' yazılıydı. Oysa yasalar kayıp bulunmadığından bu kararın uygulanmamasını gerektirir. Yargı yasaları yok saymaya devam ediyor.
"Geçtiğimiz hafta AİHM kararıyla gözaltında kaybedilmesinden Türkiye’nin mahkum edildiği Kenan Bilgin dosyasında zamanaşımı kararı elimize ulaştı. Diğer dosyalarda olduğu gibi Bilgin Ailesinin avukatları bu karara itiraz ettiler. 30 Mayıs'ta bu kararların hukuksuzluğuna dikkat çekmek için Ankara Adliyesi önünde olacağız.” (HH/BK)