Bayram Çıtak ilkokul öğretmeniydi. 1 Mayıs 1977’de Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’nden (TÖB-DER) arkadaşlarıyla Taksim Meydanı’ndaydı. Hayatını kaybettiğinde 37 yaşındaydı.
Çıtak’ın İzmir’de yaşayan, o zaman 13 yaşında olan oğlu Mete Çıtak ile görüştük. Mete Çıtak, babasının hikayesini anlattı. 40 yıldır adım atılmamış olduğunu hatırlatırken “Faillerin bulunup yargılanmasını hala istiyoruz” dedi.
“Gitti, bir daha gelmedi”
Bayram Çıtak 1940'da Sivas’ın Şarkışla ilçesi Emlek Hüyük Köyünde doğdu. Öğretmen oldu. İlk görev yeri Sivas-Zara’ya bağlı Karacahisar Köyü’ydü.
1977’de Ankara Mamak Derbent İlkokulu’nda öğretmenlik yapıyordu. Eşi Selver Çıtak ile üç oğulları vardı. En büyük çocukları Mete Çıtak 13 yaşındaydı. Diğer çocukları 10 ve 5 yaşlarındaydı.
Mete Çıtak babasını “Sevileni sayılan biriydi. Babacandı” diye anlattı.
Bayram Çıtak, TÖB-DER’li arkadaşları ile 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’ndaydı.
Mete Çıtak “Arkadaşlarıyla gitmişti, bir daha gelmedi” diye anıyor 77’nin 1 Mayıs’ını.
“1 Mayıs 1977’den önce annem çalışmıyordu. Babamdan sonra annem işe girdi, çalıştı, bizi büyüttü.”
“Babam faili meçhule gitti”
Mete Çıtak, hukuki süreçte gelişme olmadığını belirtti:
“Babam faili meçhule gitti. Ne yargılanan oldu ne işi üstlenen. Kim vurduya gitti. Sonuç elde edemedik. Ne görevliler hakkında soruşturma açıldı ne vali, ne emniyet müdür hakkında. Organize edenler hakkında da bir şey yapılmadı. Suçlu bulunmadı. İçişleri bakanlığına açtığımız tazminat davası sonucu o zaman küçük bir meblağ ödendi. Ama önemli olan sorumlular bulunamadı.
“Taksim’de kutlanmasını istiyoruz”
Mete Çıtak, 1 Mayıs’larda Taksim Meydanı’na geldiğini anlattı. Konuştuğumuz sırada henüz Taksim Meydanı'nı yasaklanmamış, konfederasyonlar Bakırköy'de kutlama kararını açıklamamıştı.
“2010’da Taksim Meydanı açıldığında mutlu olduk ama sonra yine yasaklandı. Bu yıl da Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı anmaya gitmek istiyoruz.
“1 Mayıs’ın Taksimde kutlanmasını gönülden istiyoruz. Bu yılda bir defa yapılan etkinlik. Olay çıkacağını tahmin etmiyorum. İzin verilirse olaysız şekilde kutlama yapılır dağılınır. Gönlümüz de Taksim’de kutlanmasından yana.”
“Sorumlular bulunmalı”
Mete Çıtak, 40. yılda adalete dair beklentisini şöyle dile getirdi:
“Hukuk devletinde sorumluların bulunması gerekirdi. Demek ki hukuk devleti değiliz ki sorumlular bulunamadı.
“Hukuk devletinden bahsediliyor ama ölen öldüğüyle kalıyor. Hukuk devleti ise bu işin sorumlularını araştırıp bulması yargılaması lazım.
“Bütün faili meşhul cinayetlerin aydınlatılmasını isteriz. Sadece İstanbul 1 Mayıs’ı değil ki. Ülkede faili meçhul cinayetler işlenmiş. Faili bulunmayan bir sürü olay var. Bir hukuk devletinde olmaması gereken şeyler.
“Faillerin bulunup yargılanmasını hala isteriz. 40 senedir herhangi işlem yapılmamış, belki bizim ömrümüz de görmeyecek, tarih yazacak, o kadar.” (BK)
***