Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 48 üniversiteden 330 akademisyen kamu görevinden çıkarıldı.
En çok ihraçlar Ankara Üniversitesi (78), Anadolu Üniversitesi (28), Yıldız Teknik Üniversitesi (27) ve Marmara Üniversitesi’nde (23) yaşandı.
Şimdiye dek yayınlanan beş KHK ile görevden ihraç edilen akademisyen sayısı 4811’e yükseldi. Bu akademisyenlerden 16’sı başka bir KHK ile göreve iade edilmişti.
İhraçların yaşandığı üniversiteler ve ihraç edilen akademisyen sayıları şöyle:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (5), Adıyaman Üniversitesi (3), Adnan Menderes Üniversitesi (3) , Afyon Kocatepe Üniversitesi (1), Ahi Evran Üniversitesi (2), Amasya Üniversitesi (3), Anadolu Üniversitesi (28), Ankara Üniversitesi (72), Atatürk Üniversitesi (1), Balıkesir Üniversitesi (1), Beykent Üniversitesi (3), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (7), Bingöl Üniversitesi (1), Bozok Üniversitesi (15), Cumhuriyet Üniversitesi (13), Çukurova Üniversitesi (3), Doğuş Üniversitesi (2), Dumlupınar Üniversitesi (22), Erciyes Üniversitesi (7), Erzincan Üniversitesi (1), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (16), Gazi Üniversitesi (2), Gebze Teknik Üniversitesi (1), Giresun Üniversitesi (3), Hakkari Üniversitesi (2), Iğdır Üniversitesi (1), İstanbul Ayvansaray Üniversitesi (1), İstanbul Bilim Üniversitesi (2), İstanbul Medeniyet Üniversitesi (3), İstanbul Üniversitesi (1), İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (1), Kafkas Üniversitesi (11), Karadeniz Teknik Üniversitesi (1), Kırıkkale Üniversitesi (1), Kilis 7 Aralık Üniversitesi (2), Kocaeli Üniversitesi (1), Marmara Üniversitesi (23), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (3), Mustafa Kemal Üniversitesi (1), Namık Kemal Üniversitesi (1), Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (1), Ordu Üniversitesi (1), Pamukkale Üniversitesi (21), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (2), Trakya Üniversitesi (3), Uludağ Üniversitesi (2), Uşak Üniversitesi (2), Yıldız Teknik Üniversitesi (27).
En çok ihraç Ankara Üniversitesi'nde
En çok ihraç 78 akademisyenle Ankara Üniversitesi’nde yaşandı.
İletişim fakültesinden 16 akademisyene ihraç
İletişim Fakültesi'nden 16 akademisyen ihraç edildi; Prof. Funda Başaran, Yrd. Doç. Jale Özata, Prof. Mine Gencel Bek, Prof. Dr. Nur Betül Çelik, Prof. Ülkü Doğanay, araştırma görevlileri Aylin Aydoğan, Banu Durdağ, Barış Engin Aksoy, Can Irmak Özdemir, Hakan Yüksel, Özdemir Taştan, Merve Diltemiz, Pınar Yıldız.
Tiyatro bölümünde 4 akademisyen kaldı
Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden beş akademisyen ihraç edildi, bölümde dört akademisyen kaldı. 6 Ocak’taki 679 sayılı KHK ile Doç. Süreyya Karacabey ihraç edilmişti. 686 sayılı KHK ile Prof. Beliz Güçbilmez, Prof. Tülin Sağlam, Prof. Selda Öndül, araştırma görevlileri Elif Çongur ve Kürşat Yılmaz kamu görevinden çıkarıldı.
Mülkiye'den 23 akademisyene ihraç
Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 23 akademisyen ihraç edildi.
Prof. Ahmet Haşim Köse, Yrd. Doç. Ahmet Murat Aytaç, Ar. Gör. Aydın Ördek, Prof. Aykut Çoban, Prof. Gökçen Alpkaya, Doç. Benan Eres, Doç. Bülent Duru, Ar. Gör. Cavidan Soykan, Ar. Gör. Dinçer Demirkent, Ar. Gör. Ekin Değirmenci, Yrd. Doç. Elçin Aktoprak, Ar. Gör. Gamze Nazan Bedirhanoğlu, Ar. Gör. Hande Dönmez, Prof. İlhan Uzgel, Doç. Murat Sevinç, Doç. Nilgün Erdem, Ar. Gör. Nisan Kuyucu, Yrd. Doç. Pınar Ecevitoğlu, Yrd. Doç. Reşat Barış Ünlü, Doç. Şennur Özdemir, Öğr. Gör. Utku Balaban, Ar. Gör. Zafer Yılmaz, Prof. Zeliha Etöz.
İstifa eden ve atılanlar da ihraç edildi
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Gazetecilik bölümünden ihraç edilenler arasında yer alan Doç. Dr. Levent Ünsaldı ise 14 Ocak 2017 ve Prof. Mine Gencel Bek 31 Ocak’ta günü görevlerinden istifa etmişti.
Prof. Dr. Mine Gencel Bek, görevinden istifa ettiğini duyurduğu mesajında “Her gün atılmayı beklemek yerine okuma ve yazmanın o hiç de nankörlük etmeyen dünyasına dönmek istiyorum artık” demişti.
Doğuş Üniversitesi’nin Mayıs 2016’da sözleşmelerini feshettiği Psikoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu ve Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever de kamu görevinden çıkarıldı.
Şubat 2016’da İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin hakkında açtığı disiplin soruşturması sonucu işten çıkarılan, Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalaması nedeniyle tutuklu kalan Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı da listede yer aldı.
MERAL CAMCI: ÇOCUKLAR ÖLÜYORDU, BİLDİRİYE İMZA İÇİN BİR AN BİLE DÜŞÜNMEDİM
Dosya YÖK’te iken KHK ile ihraç edildiler
Marmara Üniversitesi'nde Barış için Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi imzacılarına dair soruşturmayı yürüten komisyon “Devlet memurluğundan çıkarma cezası” istemiş, rektörlük görüşü uygun bularak talebi YÖK'e göndermişti.
Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özdemir Aktan, Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Yüksel Taşkın ve Baran Alp Uncu, İletişim Fakültesi’nden Uraz Aydın’ın da aralarında olduğu akademisyenler KHK ile ihraç edildi.
KHK’da kamu görevinden çıkarılmayla ilgili madde şöyle yer aldı: Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir. (2) Birinci fıkra gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir. (3) Birinci fıkra kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar. |
Sayılarla beş KHK2 Eylül: 672 sayılı KHK: 2 bin 346 akademisyene ihraçTIKLAYIN: İŞTEN ÇIKARILAN HER 5 AKADEMİSYENDEN BİRİ PROFESÖR İsimlere buradan ulaşabilirsiniz. 2 Eylül 2016’da Resmi Gazete'de yayınlanan 672 sayılı KHK ile 2 bin 346 akademisyen ihraç edildi. 29 Ekim: 675 sayılı KHK: 1262 akademisyen, 5 idari personele ihraçTIKLAYIN: 1262 AKADEMİSYEN ÜNİVERSİTELERDEN İHRAÇ EDİLDİ İsimlere buradan ulaşabilirsiniz. 29 Ekim 2016’da ilan edilen 675 sayılı KHK ile 1262 akademisyen ve beş idari personel ihraç edildi. 22 Kasım: 677 sayılı KHK: 242 akademisyen, 942 idari personele ihraç, 16 akademisyene iadeTIKLAYIN: 242 AKADEMİSYEN KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILDI İsimlere buradan ulaşabilirsiniz. 22 Kasım 2016’da yayınlanan 677 KHK ile 242 akademisyen kamu görevinden çıkarıldı. 942 idari personel ihraç edildi. Daha önce ihraç edilen 16 akademisyen hakkındaki karar kaldırıldı. 6 Ocak: 679 sayılı KHK: 631 akademisyen, 155 idari personele ihraçTIKLAYIN: 631 AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ 6 Ocak 2017’de yayınlanan 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yükseköğretim kurumlarında görevli 631 akademisyen ve 155 idari personeli görevlerinden ihraç edildi. * İsimlere buradan ulaşabilirsiniz. 8 Şubat: 686 sayılı KHK: 330 akademisyene ihraç7 Şubat 2017'de yayınlanan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 330 akademisyen görevlerinden ihraç edildi. |
(BK)