Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü.
Pozitif Yaşam Derneği’nin El Kitabı’na göre, dünyada tahmini olarak 36.9 milyon kişi HIV ile yaşıyor.
11 bin HIV/AİDS vakası
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de 1985 yılından günümüze (Aralık 2015 itibariyle) toplam 11.109 HIV/AIDS vakası bildirimi yapılmış.
Türkiye'de HIV ile yaşayanların yüzde 75'ini erkekler oluşturuyor. En fazla oran da 25-45 yaş grubu etkileniyor.
Türkiye'de HIV en fazla (yüzde 40) heteroseksüel (karşıcinsel) korunmasız cinsel ilişki ile bulaşıyor. Bunu eşcinsel korunmasız cinsel ilişki (yüzde 15) izliyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2004-2013 yılları arasında Türkiye'de yeni HIV enfeksiyonları yüzde 467 oranında artış gösterdi.
Yüzde 60 HİV ile yaşadığını bilmiyor
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) verilerine göre HIV ile yaşayanların yüzde 7’sini çocuklar, yetişkinler arasında ise yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor.
Tüm dünyada HIV ile yaşayan yetişkinlerde tedaviye erişim oranı yüzde 41, çocuklarda yüzde 32 hamilelerde yüzde 73.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 ülkeden topladığı verilere göre HIV pozitif kişilerin yüzde 60’dan fazlası HIV ile yaşadığından habersiz.
Tüm dünyada yeni HIV enfeksiyonları kontrol altına alınmış olmakla beraber, Türkiye’yi çevreleyen Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yeni enfeksiyonlarda artış devam ediyor.
HIV Nedir?
HIV kelimesinin açılımı, ‘Human Immmunodeficiency Virus’ (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) şeklindedir. Bu ifade, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilen bir virüs anlamına gelmektedir.
AIDS nedir?
AIDS ise, ‘Acquired Immune Deficiency Syndrome’ (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) kelimelerinin kısaltmasıdır. HIV enfeksiyonunun bağışıklık sistemini yetersiz hale getirdiği ve hastalık belirtilerinin başladığı duruma verilen isimdir.
HIV, doğrudan bağışıklık sistemine zarar verir. AIDS, HIV’in tedavi ile baskılanmadığı durumda bağışıklık sistemini zayıflatmasından sonra ortaya çıkan hastalıklar bütününe verilen isimdir.
HIV vücuda girdikten sonra kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre uzun yıllar herhangi bir belirti göstermeden varlığını sürdürür. Erken dönemde ilaç tedavisine başlayan HIV pozitifler hiçbir zaman AIDS evresine gelmeden sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabilmektedir.
Tokalaşmayla bulaşmaz
HIV, tokalaşma, öpüşme, sarılma, aynı ortamda bulunma, beraber çalışma, aynı kaptan yeme, içme, giysilerin ortak kullanımı, aynı tuvalet havuz banyonun kullanımı, sivrisinek ve böcek sokmaları vb. gibi sosyal hayattaki ilişkiler ile bulaşmaz.
SPoD ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle haftaiçi her gün Belediye'nin Merkez Polikliniği'nde ücretsiz ve anonim HIV testi yaptırılabilirsiniz. (NV)