Haberin İngilizcesi için tıklayın
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Salı günü çıkarılan 677-678 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işçilerin en temel haklarının da ihlal edildiğini belirtti.
Beko, bu iki KHK'nın belediyelere atanan kayyumlar nedeniyle taşeron işçileri işsiz bırakabileceğini, hak ve alacaklarını tehlikeye soktuğunu, toplu ulaşım ve bankacılıkta grev yasağının grev erteleme ile geri getirdiğini söyledi.
On binlerce işçi işsiz kalabilir
Beko’nun açıklaması şöyle:
* Halkın seçtiği belediye başkanlarını görevden alarak, halkın iradesi gasp edilerek atanan kayyımlara büyük bir işçi kıyımı için yetki verildi. 677 sayılı KHK'da "her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin” sözleşmelerin tek taraflı olarak resen feshi için kayyımlara verilen yetki, özellikle on binlerce taşeron işçi için işlerini kaybetme tehlikesi anlamına geliyor.
* Bu yetkinin kullanılması için de hiçbir yargı kararı gerekmemekte, "terör örgütlerine iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğunun Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilmesi” yeterli görülmektedir. İşçileri işten atarak, yerlerine örgütsüz, sendikasız, güvencesiz, daha düşük ücretle çalışmayı kabul edecek yandaşlar yerleştirmeyi hedefleme tehlikesi olan bu düzenleme kabul edilemez.
İşçilerin hak ve alacakları tehlikeye giriyor
* Kayyım atanan belediyelerle iş yapan yüklenicilerin hak ve alacaklarına el konulmasına dair düzenlemeyi de içeren 677 sayılı KHK, işçilerin hak ve alacaklarını da tehlikeye sokuyor.
* 678 sayılı KHK ile "aksayan belediye hizmetlerinin sürdürülmesinin de başka belediyelere verilmesi” öngörülmektedir. Bunun için "meclis kararına gerek olmaksızın İçişleri Bakanının izni” yeterli görülmüş, tüm darbe süreçlerine benzer biçimde TBMM'den sonra Belediye Meclisleri de işlevsizleştirilmiştir.
Anayasa Mahkemesi'ne rağmen grev erteleme
* Yasal mevzuat sınırlamaları ve Bakanlar Kurulu kararları ile ülkemizde neredeyse kullanılamaz hale gelmiş olan "grev hakkı”nın daha da kısıtlanmasına dair bir düzenleme de 678 sayılı KHK'da yer almıştır.
678 sayılı KHK'daki değişiklik şöyle:
MADDE 35 – 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.”
* İki yıl önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği şehir içi toplu ulaşım ve bankacılık sektöründeki grev yasakları, "grev erteleme" adı altında geri getirilmiş, böylece Anayasa Mahkemesi'nin kararının etrafından dolaşılmıştır. KHK'ların Anayasa'ya uygun olup olmadığını denetleme yetkisi olmadığı yönünde karar vererek, Anayasa'nın ihlaline olanak veren Anayasa Mahkemesi, böylece kendi kararının çiğnenmesinin de önünü açmış oldu. (NV)