Haberin Kürtçesi için tıklayın
Artvin’de Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın karar duruşmasında avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak salonu terk etti.
Rize İdare Mahkemesi'nin avukatların reddi hakim talebini bir ay içerisinde karara bağlaması bekleniyor.
En büyük çevre davası
Cerattepe davası, 8 Temmuz 2015'te, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 751 kişi ve 61 avukatla açılan Türkiye’nin en büyük çevre davası.
Duruşma öncesinde Artvin ve Rize valilikleri, eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirmişti.
Bugün Rize Adalet Sarayı’nda görülecek duruşmayı izlemek için kente gelenler yolda birçok kez kimlik kontrolünden geçirildi, araçlar arandı. Kentin girişinde çevik Kuvvet ekipleri ile TOMA araçları bekletiliyor. Kente herkesin girişine izin verilmedi. Duruşmaya Cumhuriyet Halk Partili (CHP) milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Mahmut Tanal, Zeynep Altıok da katıldı.
Avukatlar araçların Rize'ye alınmaması ve verilen yasaklamalar yüzünden davanın ertelemesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti.
Kalın: Madenle şehir yok edilmek isteniyor
Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, mahkeme heyetine Artvin'in ekolojik yapısı hakkında bilgi verdi.
“Biz yaşam mücadelesi veriyoruz. Bütün derelerimize HES ve baraj yapıldı. Madenlerle bir şehir yok edilmek isteniyor.
“Maden sahasının ihale sürecinde her türlü yasadışı işlem yapılmıştır. Hem ruhsat hem de ihale iptali için dava açtık ama reddedildi
“2015 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden görevlendirilmiş 3 bilim insanı Cerattepe'de maden çıkarmanın kamu yararının olmadığını raporlamıştır.
“Çıkarılacak madenin taşınması için planlanan teleferik hattının ÇED raporu yoktur. Teleferik hattı projesi çalıntı bir projedir.
“Önceki davamızdan Danıştay kararı varken, bu davada hala yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi hukukun neresindedir?”
"Danıştay kararı var"
Avukat Bedrettin Kalın, Cerattepe nöbetine yapılan sert müdahalenin fotoğraflarını heyete gösterdi.
“Bilirkişi ve ÇED raporunu düzenleyen bilim insanlarının aynı üniversiteden olamayacağına dair Danıştay kararı vardır. Ancak Artvin ÇED ve Bilirkişi raporlarında ayni üniversiteden hocalar vardır ve şaibelidir. Yüzde 2'lik devlet payının parasal değeri 42 milyon TL dir. Biz Artvin'liler olarak bu parayı devlete vermeye hazırız. Devletin derdi %2 değil, %98'lik payı kimlerin paylaşacağıdır."
Duruşmada, TMMOB avukatı Mehmet Oruç, anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Prof. Dr. Oğuz Kurdoğlu da söz alarak sunum yaptı.
Reddi hakim talebi
Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu.
Kalın, "Bundan önceki Cerattepe olumlu kararını veren bütün hakimler görevden alındı. Bunun nedenini biliyoruz. Mahkemenin tarafsızlık durumunu kaybettiğini düşünüyoruz ve heyetinizi red ediyoruz" dedi.
Reddi hakim yapan Cerattepe avukatları salondan ayrıldı. (NV)
Cerattepe mücadelesiDünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı halk 20 yıldır mücadele ediyor. Madencilik yapmak isteyen Cengiz Holding mahkemenin ÇED raporunu iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 751 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tuttu. 17 Şubat’ta ve ilerleyen günlerde güvenlik güçleri sahaya girmek istedi, direnen halka saldırdı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe’den bir heyetle görüşerek maden çalışmasının mahkeme süreci sonuçlanan kadar durdurulduğunu belirtti. 15 Mart’ta bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı. Cengiz Holding Akkuyu nükleer santrali, 3 havalimanı, Ilısu Barajı gibi birçok tartışmalı projenin ortaklarından. |
* Bu haberin hazırlanmasında Karadeniz İsyandadır'ın tweet'lerinden yararlandık.