Haberin İngilizcesi için tıklayın
UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin İstanbul’da 10 Temmuz’da başlayan 40. toplantısına karşı “UNESCO neyi koruyor?!” başlığıyla karşı forum düzenleniyor.
Forumun çağrı metninde UNESCO'nun, kültür ve doğal varlıklara ilişkin "ortak miras", "tarafsızlık" ve "koruma" söylemlerine güvenilmediği belirtildi.
Forum 16 Temmuz 2016’da TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılacak.
20 Temmuz’a kadar sürecek UNESCO toplantısı 2015 Dünya Mirası Komitesi raporu ile başladı. Toplantı boyunca Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı bulunan 1031 alandan 156'sının koruma durumu raporları incelenecek; risk altında olanlar için öneriler ve koruma stratejileri belirlenecek.
Liste’ye eklenmesi önerilen yeni varlıklar için geçici listeler hazırlanacak ve Dünya Kültür ve Doğal Mirası Listesi güncellenecek.
UNESCO Dünya Miras Listesine kayıt için dünya genelinde sunulan 29 yeni adaylık dosyası arasında Türkiye'nin sunduğu Ani Arkeolojik Alanı da yer alıyor.
Karşı Forum çağrı metninde toplantıya ülkede bulunan doğal ve kültürel varlıkların - Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı olsun ya da olmasın- yok olmasına, aldığı siyasi kararla etki eden, savaş ve sermaye saldırılarına neden olan Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını belirtti.
Sulukule, Hasankeyf, Diyarbakır
Metinde toplantıda konuşulmayacaklar şöyle sıralandı:
* UNESCO toplantısının İstanbul’da yapılmasına rağmen tarihi kent merkezi ile 31 yıldır Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kentimizin, sermaye birikimi için inşaat ve turizm baskısıyla tarihi dokularından sulak alanlarına kadar talan edilmesi konuşulmayacak.
* Süleymaniye’deki tarihi mahalle dokusunun kentsel yenileme projesi ile ortadan kaldırılmış olması; Ayvansaray, Sulukule gibi eski mahallelerin yıkılıp inşaat şirketlerine teslim edilmesi; özgün değerlerinin kaybettirilmesi; “çılgın - mega” projelerle kentin ormanlarının ve sulak alanlarının yok edilmesi bu toplantıda söz konusu olmayacak.
* Dünya Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin oluşturduğu kültürel peyzaj içinde ve etki alanında bulunan başta Kurşunlu Camii, Dört Ayaklı Minare, kiliseler ve yüzlerce yıllık yaşam alanlarının yer aldığı Sur İlçesi’nin, savaşla yıkılıp yok edilmesinden söz edilmeyecek.
* Sermayenin kar hırsını tatmin için yapılan barajın suları altında kalacak olan binlerce yıllık yerleşim ve arkeolojik sit alanı Hasankeyf ise listede olmadığı için gündeme bile alınmayacak.
Çağrı metninde UNESCO'nun İstanbul'un 8500 yıllık tarihine ait bilgilere ulaşılan Yenikapı'da, 1 milyon metrekare deniz alanının doldurulmasına göz yuman ve tarihi görmezden gelen BB Başkanı’nı, “kültürel mirasın korunması konusundaki şahsi katkıları için” madalya ile onurlandırdığı da hatırlatıldı.
Forumun programına ve çağrıcılarına şu linkten ulaşabilirsiniz. (NV)
Listede neler var?İstanbul'un Tarihi Alanları [1985] Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985] Hattuşaş (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986] Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987] Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988] Safranbolu Şehri (Karabük) [1994] Truva Antik Kenti (Çanakkale) [1998] Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011] Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012] Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014] Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014] Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985] Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988] Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri (Diyarbakır) (2015) |