Haberin İngilizcesi için tıklayın
Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Türkiye İsrail arasında imzalanan mutabakat sayesinde İsrailli turistlerin yakın zamanda Türkiye’ye geleceğini, ticari ilişkilerin zaten sıkıntıda olmadığını ancak askeri ve siyasi ilişkilerin zaman içinde düzeleceğini söyledi.
Molinas, bu anlaşmanın Türkiye açısından turizmin düzelmesi, İsrail açısından doğalgaz satışının sağlanmasını sağlayacağı için “kazan-kazan” politikası oluşturacağını belirtti.
"Doğalgaz için en iyi partner Türkiye"
“İsrailli turistler yoğun şekilde Antalya’ya geliyorlardı. Fakat Mavi Marmara ertesinde oluşan olumsuz havadan sonra geçirdikleri travma nedeniyle artık Türkiye’ye gelmiyorlardı. Şimdi bu yaz olmasa da sonbahardan itibaren İsrailli turistler Türkiye’ye gelecek. Öte yandan İsrail Akdeniz’deki sularda çok büyük bir doğalgaz rezervine sahip. Bunu Avrupa’ya götürmek isteyecek, bunun için de en iyi partner Türkiye olacak. Tam bir kazan-kazan politikası.”
İran'a karşı blok
Ortadoğu’nun istikrara ihtiyacı olduğunu söyleyen Molinas, bu anlamda Türkiye İsrail birlikteliğinin bölgedeki istikrar için önemli olduğunu vurguladı.
“Bu anlaşmaya sadık kalınırsa, demokratik altyapısı olan bu iki ülkenin Ortadoğu’daki istikrarsızlığa da bir katkı sunacağını düşünüyorum. İsrail, Amerika’nın da desteğiyle tarihinde hiç olmadığı kadar sünni dünyayla yakınlaşma eğiliminde. Suudi Arabistan, küçük Arap ülkeleriyle arası çok iyi. Türkiye ile de arası düzelirse İran’a karşı bir blok oluşturmayı amaçlıyor. Türkiye de aynı şekilde o blokun içinde yer alacak."
"Gazze ablukası kalkmadı"
Molinas, Türkiye basınında verildiği şekliyle Gazze’ye ablukanın kalkmadığını ancak Türkiye’nin Hamas üzerinde etkisinin artmasıyla ileriki dönemde bunun mümkün olabileceğini söyledi.
“Ablukanın kalkmadığını biliyoruz, bazı medyalar yanıltarak veriyor. Cumhurbaşkanı söyledi gemiler Gazze değil, İsrail’deki Aşdod limanına gidecek. Sadece eskiye göre malzemeler kısıtlamaya tabi olmadan gidebilecek.
Ancak belki bu anlaşma bir sinerji yaratabilir, Türkiye’nin Hamas ve Gazze üzerindeki etkisi artabilir. Yani kısa vadede abluka kalkmaz ancak ileride kalkabilir.”
"Anlaşmada Hamas'la ilgili sözlü teminatlar var"
İsrail basınında anlaşmada Hamas’la ilgili bölümler de olduğuna dikkat çeken Molinas şöyle dedi:
“İsrail basınında yer alan haberlere göre, Türkiye İsrail’in Hamas’tan 4 İsrailli asker ve sivilin akıbetini öğrenmesi için araya girecek. Yine aynı şekilde Hamas’ın Ankara ve İstanbul’daki merkezlerinden İsrail karşıtı bir eylemin yapılamaması için Türkiye İsrail’e teminat verdi. Ancak bunların anlaşmada yazılı değil sözlü teminatlar olduğu söyleniyor. Tabii ki bilemiyoruz.”
"Türkiye'deki Yahudi cemaati için önemli adım"
Molinas, iki ülkenin barış içinde yaşamasının sürekli medyada antisemitizme uğrayan Yahudi cemaati için çok önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
“Bir yanda Türk Musevileri Türk vatandaşıdır diyen bir devlet var. Öte yanda onu destekleyen basın ve sosyal medyada tam tersine Musevileri şeytanlaştıran, antisemitik söylemler var. Bu anlaşmayla birlikte antisemit çevrelerin gardının düşeceğini umut ediyoruz.” (NV)