Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği 8. Kitap Günleri başladı. Haydarpaşa Tren Garı, 1-5 Haziran arasında gerçekleşecek etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Yüzün üzerinde yayınevi, altı yüz yazar ve ellinin üzerinde söyleşi ve etkinlik gerçekleşecek.
Bostancı, Haldun Taner Sahnesi ve Uzunçayır Metrobüs İstasyonu’nda her saat başı kalkacak araçlarla Haydarpaşa’ya ring seferleri düzenlenecek. Kitap Günleri 1-5 Haziran tarihleri arasında 10:00- 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Selim İleri onur konuğu
Açılış töreninde Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, onur konuğu Selim İleri, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu söz aldı.
Aykurt Nuhoğlu, “ Haydarpaşa’yı daha iyi anlatabilmek için burada yapmayı tercih ettik. Buraya gelen kitapseverlerle Haydarpaşa tarihini tekrar yaşayacağız. Kitap günlerinin geleceğe açılan bir kapı olarak o trenlerin buradan tekrar hareket etmesini Haydarpaşa Garını tekrar canlanlandıracağı düşüncesindeyim" dedi
Metin Celal Zeynioğlu ise “Haydarpaşa Gardır, gar kalacaktır. Buradan biz trenlere binip yolculuk edeceğiz” diyerek başladığı konuşmasında Kitap günlerinin Haydarpaşa’da yapılmasının çok kıymetli olduğunu belirtti.
Selim İleri, onur konuğu olmasının onu çok heyecanlandırdığını belirtti:
“Artık yolun sonundayım. Önümde tasarılar, hayaller yok. Buna gülümsediğim de oluyor. Bütün istediğim yeryüzünün insanlarını uçsuz bucaksız barışta görmek.”
Vagonlar kitaplara açıldı
Beş gün boyunca sürecek etkinlik ve imza günlerinde Ataol Behramoğlu, Taner Timur, Onur Caymaz, Adnan Özyalçıner, Enver Aysever, Mine Kırıkkanat, Onur Öymen, Buket Uzuner, Emre Kongar, Özgür Mumcu, Hüsnü Mahalli, Mustafa Sönmez gibi pek çok usta yazar ve şair kitaplarını imzalayacak.
Kitap Günleri’nde ellinin üzerinde söyleşi, panel ve belgesel gösterimi de yapılacak.
İmza günlerinin bir kısmının da tren vagonlarında gerçekleştiği Kitap Günleri’nde isteyen herkes vagonlara oturup kitap okuyabilir.
Selim İleri hakkında
1968 yılında Atatürk Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yarıda bıraktı. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayınlandı. İlk yazısını 1967 yılında, Yeni Ufuklar dergisinde yayımladı.
1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Roman ve hikayelerinin yanısıra film senaryoları da yazdı.
Aldığı ödüllerden bazıları şöyle: 2005 Türkiye Yazarlar Birligi Hatıra Ödülü (İstanbul'un Sandık Odası), 2003 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (Uzak, Hep Uzak), 2001 Orhan Kemal Roman Armağanı (Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak),1999 Dialog Medya Ödülü (Radyo alanında), 1999 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür-Sanat Ödülü (Televizyon alanında). (BK)
* Etkinlik programına buradan ulaşabilirsiniz.