Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kültürel yaşama engelleri nedeniyle katılamayan görme, işitme ve ortopedik engelliler dahil herkesin film izlemesine olanak tanıyan 4. Ankara Engelsiz Filmler Festivali; 24 Mayıs Salı günü saat 20:00'de Opera Sahnesi'nde düzenlenecek törenle başlıyor.
29 Mayıs’ta sona erecek olan bu –bambaşka- festival çok kıymetli. Niye? Gösterilen filmlerde göremeyenler için sesli betimleme yapıldığı; işitemeyenler için ayrıntılı altyazıya yer verildiği ve işaret dili kullanıldığı; programdaki söyleşilere ve atölye çalışmalarına işaret dili çevirmenlerieşlik ettiği; açılış ve ödül törenlerinde işaret dili çevirisi ve sesli betimleme yapıldığı için kıymetli bu festival. Ortopedik engellilerin erişebileceği mekanlarda gerçekleştirildiği; engeli olan ve olmayan sinemaseverlere "bir arada film izleme" deneyimi yaşattığı için kıymetli bu festival. Ve bu özellikleri sayesinde tüm bireylerin kültürel yaşama eşit katılımına imkan verdiği için çok çok kıymetli bu festival.
Ankaralı sinemaseverler, Goethe-Institut Ankara ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonunda, 8 tema başlığı altında seçkisi özenle seçilmiş -bence harika- uzun, kısa ve belgesel toplam 27 film izleyebileceğiz.
"Engelsiz Yarışma" bölümünde 2015 yapımı Abluka (Emin Alper), Kar Korsanları (Faruk Hacıhafızoğlu), Mustang (Deniz Gamze Ergüven), Nefesim Kesilene Kadar (Emine Emel Balcı) ve Sarmaşık (Tolga Karaçelik) filmleri yarışacak. Kar Korsanları dışındaki filmleri izlemiş olsam da, festival bana o güzelim filmleri tekrar izleme olanağı verdiği için mutluyum. İzlemediler ise sinemaseverlere ‘Abluka’ filmini kendi özel seçkilerine almasını hasseten öneriyorum. Niye mi? İzledikten sonra yanıtı benim yerime vereceğinizden eminim.
En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini Tansu Biçer, Cüneyt Cebenoyan ve Gündüz Vassaf'tan oluşan Engelsiz Yarışma jürisinin, Seyirci Özel Ödülü'nü de seyircilerin saptayacağını, ödüllerin 29 Mayıs Pazar günü saat 20:00'de Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek tören esnasında açıklanacağını belirtiyor festival komitesi.
"Türkiye Sineması" bölümünde Vavien (Durul-Yağmur Taylan) filmini tekrar, İftarlık Gazoz (Yüksel Aksu) filmini ilk kez izleyebileceğim için heyecanlıyım.
"Dünyadan" bölümünde Andrew Haigh’in 2015 yapımı 45 Yıl(45 Years), Yorgos Lanthimos'un Istakoz (The Lobster ) ve 2015 yapımı, İnsanlıktan Uzakta (Far From Men) filmi var ve sanıyorum ben ilk ikisini izleyebileceğim.
Belgesel ve kısa filmlerin de yer aldığı "Engel Tanımayan Filmler" bölümünde işaret diliyle çekilmiş ve çok çarpıcı öyküsü olan Kabile (The Tribe); festival seçkisinde beni en çok heyecanlandıran film. Başrol oyuncularından 23 yaşındaki kendisi de engelli olan Yana Novikova’nın festival konuğu olduğunu, izleyiciler ile söyleşeceğini de ekleyelim, unutmadan.
Ankaralı sinemaseverler "Uzun Lafın Kısası" bölümündeki Gökalp Gönen'in Altın Vuruş, Derya Durmaz’ın Gri Bölge, Selcen Yılmazoğlu'nun Hurşit, Süleyman Arslan'ın Hüvelbaki, Ulaş Karaoğlu'nun Karadeniz, Onur Saylak-Doğu Yaşar Akal'ın Orman ve Ziya Demirel'in Salı filmlerini kaçırmaz herhalde.
"Çocuklar İçin" bölümünde Kuzular Firarda, Minik Kuş ve Sevimli Ejderha filmleri var. Otizm Dostu Gösterim" alt başlığında Küçük Prens (The Little Prince) adlı canlandırma filmini, otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerle birlikte izleyecek olabilmek beni mesleki anlamda heyecanlandırıyor. Filmi önceden izlemiştim, gösterim sırasında çocukları gözleyeceğim.
Programda "Sinema Tarihinden" bölümünde Cephede Eğlence M*A*S*H filminin gösterileceğini; yönetmen ve oyuncu katılımlı söyleşiler yapılacağını, Duygular Canlanıyor! Animasyon Atölyesi ile Herkes İçin Senaryo Atölyesi yapılacağını da belirtelim, unutmadan. Festival komitesinin senaryo atölyesinin adında ‘herkes’ sözcüğüne yer verip, katılımcıların yaş grubunu ise 15- 45 yaş aralığındaki bireylerle sınırlamasının çelişki olduğunu; 57 yaşında olduğum için yaş ayrımcılığına maruz kaldığımı bilvesile iletirim.
Sevgili Ankaralı sinemaseverler; engelsiz Film Festivali çok büyük emekle, çok buyuk özveriyle, sınırlı olanaklarla hazırlanıyor. Yaşaması, daha çok büyümesi için seyircinin destek olması şart.
Ellerinize, yüreğinize sağlık Engelsiz film Festival Komitesi. Hiçbir engel tanımadan 4 yaşına geldiniz. 40 yaşına da gelmeniz dileğiyle…(ŞD/NV)