Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün başladı.
Yarın sona erecek zirvede, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun mevcut küresel insani sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulması amaçlanıyor.
Kimler katıldı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla, zirvenin ilk programı olan kahvaltılı liderler oturumunda buluştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yoğun programı nedeniyle zirveye katılamayacağını açıklamıştı.
Katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi. Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yan yana durdu.
Fotoğrafta, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko yer aldı.
Ban Ki-mun: 2. Dünya savaşından bu yana ihtiyaçlar çok arttı
Dünya İnsani Zirvesi'nin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünyada 130 milyon kişinin hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduğunu, ihtiyaçların, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş oranda arttığını ifade etti.
“Önümüzdeki 2 gün içinde dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyorlar. Öncelikle ihtilafların çözümlenmesi için daha fazla şey yapmalıyız. Çünkü insani fonların yüzde 80’ini ihtilaflar almaktadır. Bunun için liderlik ve kararlılık gerekiyor. İkinci olarak sivillerin korunması çok önemlidir. Çünkü onlar bugüne kadar olmadığı şekilde saldırı altındadır. Bugün insan haklarını muhafaza etmenin zamanıdır. Üçüncü olarak, hiç kimseyi geride bırakmamalıyız. 2020 yılına kadar, kendi ülkesinde yerinden edilmiş insanlara çözüm bulalım ve nihayet bu insanlara uzun vadeli ve daha iyi fonlar tahsis edelim. Artık daha fazla örgüt ortak önceliklere dayalı olarak birlikte çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermelidir. Aynı zamanda insani yardım fonlarındaki uçurumu kapatmalıyız.”
Zirveden ne çıkacak?
Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın üçüncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.
Zirvenin ana mekanları İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı.
BM Genel Sekreteri'nin önümüzdeki üç yıl zarfında somut bir ilerleme sağlanması çağrısı çerçevesinde toplanan Zirve sonucunda üç belgenin ortaya çıkması bekleniyor.
Zirvenin sonunda yayınlanacak olan Başkanlık özeti raporu ve ilgili tüm taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı liste Zirvenin en önemli iki sonucu olacak. Ayrıca BM Genel Sekreteri tarafından önümüzdeki Eylül ayında, BM Genel Kurulu öncesinde Zirvenin sonuçlarına ilişkin olarak bir rapor yayınlanması öngörülüyor.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), zirvenin sorunları gerçek anlamda tartışmaya açmayacağı için katılmama kararı almıştı. (NV)
Fotoğraf: Yasin Bülbül - İstanbul/AA