Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
1 Mayıs 1977’de Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybedenler anıldı.
78’liler Girişimi öncülüğünde bir araya gelen gruplar Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs Meydanı olmasını, 1 Mayıs 1977 katliamını araştırmak için Meclis’te hakikat komisyonu kurulmasını ve hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na anıt yapılmasını talep etti.
Polis, anmanın yapılacağı alanın etrafını çembere aldı. Anmaya katılacakların üst ve çanta araması ile alana girdi.
78’liler Girişimi’nin ardından Türkiye Komünist Hareketi de burada hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı.
Katılımcı gruplar adında ortak açıklamayı 78’liler Girişimi Başkanı Yunus Bircan okudu.
Bircan, Taksim’in kamusal alan olduğunu ve 1 Mayıs Meydanı olduğunu belirtti, Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapalı tutulmasına tepki gösterdi.
“AKP’nin Taksim Meydanı’nın kamusallığını bitirme politikalarına karşı çıkıyoruz. Taksim Meydanını kaybetmeyeceğiz. Taksim Meydanı’nı kaybetmek demek, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin hayat bulduğu, üzerinde geliştiği mekanla bağının kopması demektir.”
Açıklamanın ardından 78’liler Girişimi’nden Celalettin Can, 1 Mayıs’ta Bakırköy’deki mitinge katılacaklarını duyurdu.
Anma etkinliği, Kazancı yokuşuna karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.
1 Mayıs'larda hayatını kaybedenler: |
1977: Ziya Baki (işçi), Niyazi Darı (işçi), Hasan Yıldırım (işçi) , Ömer Narman(öğretmen), Hikmet Öztürkçü (öğrenci), Hüseyin Kırkın (işçi), Meral Özkal (hastabakıcı), Rasim Elmas (işçi), Ahmet Gözükara (öğretmen), Alako Kenteus (müstahdem), Hacer İpek (öğrenci),Karabet Akyan (işçi), Kadir Balcı (tezgahtar), Mustafa Ertan (öğrenci), Yücel Elbistanlı, Tevfik Beysoy,Kahraman Alsancak (işçi), M. Atillla Özbilen (işçi), Leyla Altıparmak (hemşire), Mustafa Elmas (öğretmen), Divan Nergis (bekçi),Bayram Çıtak (öğretmen), Nazan Ünaldın (öğrenci), Kıymet Duman (hemşire), Bayram İyi (inşaat ustası), Ercüment Günkut (öğrenci), M. Ali Genç (gece bekçisi), Sibel Açıkalın (öğrenci), Jale Yeşimil (öğrenci), Hamdi Toka (seyyar satıcı), Bayram Sürücü (işçi), Ali Yeşilgül, Özcan Gürkan, Kenan Çatak (öğretmen). 1989: Mehmet Akif Dalcı. 1996: Dursun Odabaşı, Yalçın Levent ve Hasan Albayrak. 2007: İbrahim Sevindik (Gaz bombasından etkilendi, yollar kapalı olduğu için hastaneye geç ulaştırıldı ve kısa süre sonra da hayatını kaybetti.) |
* Düzenleyen kurumlar: 78'liler Girişimi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri, Dersim Araştırmaları Merkezi, Doğu-Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, Emekçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi/ İstanbul İl Örgütü, Karşı Sanat Çalışmaları, Kürecikliler Dayanışma ve Kültür Derneği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi.
** Destekleyen kurumlar: İnsan Hakları Derneği / İstanbul Şubesi. (BK)