Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Nelerde anlaşıldı?
Anlaşma için prensipte anlaşıldığı belirtildi ancak 18 Mart’ta yeniden bir araya gelinecek.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, anlaşılan temel ilkeleri şöyle sıraladı:
* Türkiye'den Yunanistan'a giden yeni düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi,
* Vize serbestisi yol haritasının hızlandırılması,
* Suriyeli mültecilere harcanacak 3 milyar avronun tahsisinin hızlandırılması ve ek fonların kullanılması,
* Üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için çalışmalar yapılması,
* Suriye'de daha güvenli olabilecek alan imkanlarına bakılması ve bir Suriyeliye karşı bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi.
Vizesiz seyahat haziranda
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
* Türkiye olarak vize serbestliğine, daha önce planlamış olduğumuzdan daha erken geçmeyi talep ettik. Çünkü bizler de Geri Kabul Anlaşması'nı planlanandan daha erken uygulamaya başlıyoruz. Vize serbestliğinin en geç haziran sonunda, Hollanda’nın dönem başkanlığı sırasında uygulanması konusunda mutabakata varmış olmaktan memnuniyet duyuyorum.
Yasadışı göçe karşı değişim teklifi
* Türkiye’den giden yasa dışı, düzensiz göçmenleri, hangi ülke vatandaşı olduklarına bakmaksızın geri kabul etme yönünde cesaret isteyen bir karar almaktayız. Türkiye’nin Yunan adalarından geri kabul edeceği her bir Suriyeli göçmene karşı, AB’nin de Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi kabul edeceği inancıyla bunu yapmayı planlıyoruz.
* Bununla amacımız yasa dışı göçün önüne geçmek, insan kaçakçılarıyla mücadele etmek, Avrupa’ya gelmek isteyenler için yasal göç yollarını cesaretlendirerek onlara yardımcı olmak, bu süreci disiplin içinde yönetilir hale getirmek.
* Türkiye’nin, AB’nin ilk aşamada sağlayacağı 3 milyar avroluk kaynağa ek olarak, yeni bir yardım diliminin gerekli olduğuna inandığını vurgulayan Davutoğlu, bunun da AB’ye sunulan öneriler paketinde yer aldığını söyledi.
* Türkiye’nin AB’ye entegre olmasını istiyoruz ve bunun uluslararası alanda yeni bir momentum yaratacağını düşünüyoruz. Suriye konusu hepimize açıkça şunu göstermiştir: Türkiye ile AB arasında çok daha gelişmiş, çok daha entegre bir stratejiye ihtiyaç vardır.
* Gelecek hafta 18 Mart’ta AB zirvesinde yeniden bir araya geleceğiz. Bu öneriler metni, bizim tarafımızdan hazırlandı. Şimdi gelecek zirveye kadar birlikte çalışacağız. Bu hedefleri pratikte nasıl yaşama geçirebileceğimizi ele alacağız.
Juncker: Prensipte anlaştık
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek "Prensipte vardığımız bu anlaşma iyi bir tercih ve yasal olarak uygulanabilir. Ancak yeniden yerleştirmelerle ilgili daha fazla tartışılmaya ihtiyaç var” dedi.
Türkiye'nin talepleri
1- Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasını 1 Haziran'dan erkene çekelim. AB de Türk vatandaşlarına vize serbestisini 1 Haziran'a çeksin.
2- 2018 sonuna kadar mevcut 3 milyar euro'luk kaynağa ek 3 milyar euro'luk kaynak daha oluşturulsun.
3- Türkiye'nin geri alacağı her mülteciye karşı, AB de bir mülteci alsın.
4- Yunan adaları mültecilerden arındırılsın.
5- Müzakere süreci hızlansın.
6- Geri kabul sürecinin masrafları AB tarafından karşılansın. (NV)
Fotoğraf: Dursun Aydemir - Bürksel/AA