İstanbul Adalar Belediyesi, doğada çözünmesi yüzyılları bulan naylon alışveriş poşetlerinin kullanımı yasakladı. Uygulama 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Adalar’da faaliyet gösteren ticarethanelerde geçerli olacak.
Doğan Haber Ajansı'ndan Ezgi Çapa'nın haberine göre, Adalar Belediye Meclisi Eylül 2011’de doğada yüzde 100 çözünebilen biyobozunur poşet, kese kağıdı, bez, file torba kullanımının teşvik edilmesi kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bir geçiş dönemi kararı almıştı.
Son alınan kararla Adalar İlçe sınırları içerisinde naylon poşet kullanımı Mayıs 2016’dan itibaren yasaklandı.
Naylon, polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor. Dış ortam koşulları ve neme karşı iyi direnç, esneklik ve üstün kimyasal direnç genel özellikleri olarak sayılabilir.
Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor ve yok olma süresi 1000 yıl.
Naylon poşet neden doğaya zararlı?
Doğada parçalanarak yok olması için yüzyıllar gerekmektedir.
Petrol kaynaklı olduğu için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan CO2 salınımının kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
İnsanlığı tehdit eden boyutta doğal kaynaklarımızı tüketmektedir.
Nesli tehlike altında olan canlıların yok olmasına ve besin zincirinin kirlenmesine neden olmaktadır.
Naylon poşetler deniz ve göllerin kirlenmesine ve birçok deniz canlısının zarar görmesine sebep olmaktadır.
Üretim sürecinde suyumuz tükenmekte, göl ve nehirlerin akış rejimleri bozulmaktadır.
Doğada uzun yıllar kalan çözünmeyen ürünler arasında yer alan cam şişe 4 bin yıl, pet şişe 400 yıl, sakız 5 yıl, sigara izmariti 1 yıl gibi sürelerde çözündüğü tahmin edilirken, doğada çözünmesi daha hızlı olan gazete kağıdının 3 ay, elma çöpünün ise 2 ay gibi sürelerde çözündüğü biliniyor. (NV)