Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
Artvin'in Cerattepe bölgesinde yaklaşık 5 bin kişilik grup, çıkarılması planlanan bakır madenini ve güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto etti.
Gruptakiler telefonlarının ışıklarını açtı, maden şirketi aleyhinde slogan attı.
Halkı haşere gibi gaza maruz bıraktılar
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, şöyle konuştu:
"Artvin ve yurt sevgisi olan insanlarımıza tarihte görülmemiş bir saldırı yapıldı. Sadece bilimsel kriterleri ve Artvin sevgisini ölçü almış bir çevre eylemine plastik mermiler ve ölçüsüz biber gazı ile yapılan saldırı, kendi halkına yapılmış tarifi mümkün olmayan bir şiddet gösterisidir.
"Bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratmaya çabalayanlar da çok açık olarak görülmektedir. Ülkemizdeki güvenlik kurumlarının maden şirketinin elemanı gibi davranması, halkını bir haşere gibi zehirli gaza maruz bırakması, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden acımasızca davranması, insanı ve doğayı hiçe saydığının, halkın yanında değil para babalarının yanında saf tuttuğunun en açık göstergesidir.
"Hukukla karşılık vereceğiz"
"Her ne olursa olsun Cerattepe'deki nöbetimiz, Artvin'i can pahasına koruma kararlılığımız artarak devam edecektir. Bizi hukuksuzluğa çekmek isteyenlere hukukla karşılık vererek yine bu saldırıyı da yok edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu direniş Cerattepe ve Artvin'i bir anne şefkati ile kucaklayan dağların, kurdun, kuşun, çalının, ağacın, suyun ve toprağın korunması kadar elbette bu şehirde onur ve haysiyetiyle yaşayan 25 bin kişinin de korunması demektir."
Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın ise yeni bir hukuki süreç başlattıklarını, sadece bir adım geri attıklarını daha güçlü olarak maden yapılmaması için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından gruptakiler, "Artvin'in yağmacılara teslim etmeyeceğiz" yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. İnönü Caddesi'nden yürüyüşe geçen gruptakiler Cumhuriyet Caddesi'ni takip ederek aynı yerde yürüyüşü tamamladı. Eyleme CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan da katıldı.
20 yıllık mücadele
20 yıldır madene karşı fiili ve hukuki mücadele yürüten Artvin halkı 21 Haziran 2015'ten beri tuttuğu nöbete güvenlik güçleri birçok kez saldırmıştı.
Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.
En zengin 25 alandan biri
Kafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.
Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var.
50 bin ağaç kesilmek isteniyor
İzin istenilen 31,8 hektarlık alanın tamamı ormanlık alan. Proje sahasında kesilecek ağaç sayısı yaklaşık olarak 50.300 adet.
Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapıldı. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995'te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu.
Cengiz Holding
2005'te maden ruhsatları iptal edildi. 2009'da Danıştay'ca onandı. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.
Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 750 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor. Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. Şu günlerde heyetin keşif incelemesi yapması bekleniyordu. (NV)
* Fotoğraf: Bayram Sarayoğlu/AA