Artvin'in Cerattepe bölgesinde çıkarılması planlanan bakır madenine karşı nöbet tutan halka güvenlik güçleri dün olduğu gibi bugün de sabaha karşı biber gazı ile saldırdı.
bianet’e konuşan Yeşil Artvin Derneği’nden Hasan Yüksel, dernek başkanı Neşe Karahan dahil yaklaşık 10 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.
“Beş buçuktan beri müdahale var. Biber gazı nedeniyle evlerde olan çalılar ve odunlar yanmaya başladı.”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uğur Bayraktutan da Artvin Valiliği önünde açlık grevine başladığını söyledi.
Cerattepe'de dünden beri şirketin iş makineleri bölgeye girmek istiyor, güvenlik güçleri de halka saldırıyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde dün Cerattepe'ye destek olmak için eylemler düzenlendi.
20 yıllık mücadele
20 yıldır madene karşı fiili ve hukuki mücadele yürüten Artvin halkı 21 Haziran 2015'ten beri tuttuğu nöbete güvenlik güçleri birçok kez saldırmıştı.
Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.
En zengin 25 alandan biri
Kafkasör Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 25 karasal ekolojik bölgesinden biri.
Artvin'in tüm içme suları Cerrattepe'den geliyor. Yanı başında Hatina Milli Parkı, altında ise Kafkasör Turizm Koruma ve Geliştirme alanı var.
50 bin ağaç kesilmek isteniyor
İzin istenilen 31,8 hektarlık alanın tamamı ormanlık alan. Proje sahasında kesilecek ağaç sayısı yaklaşık olarak 50.300 adet.
Bölgede ilk kez 1987'de sondajlar yapıldı. 90'lı yıllarda ilk galerinin açılması ile halk tepki gösterdi. 1995'te de Yeşil Artvin Derneği kuruldu.
Cengiz Holding
2005'te maden ruhsatları iptal edildi. 2009'da Danıştay'ca onandı. 2012'de ise yeniden Cerattepe ve Genya’nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San. A.Ş.’ye verildi. Özaltın’ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıkmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında firma tarafından ikinci kez hazırlanan ÇED Raporu’nu onayladı. Ocak 2015’te Rize İdare Mahkemesi, bakır madeni projesinin ÇED olumlu kararını iptal etti. Bilirkişi raporunda “Maden ocağı faaliyete geçerse Artvin şehir merkezi yaşam alanı olmaktan çıkacaktır” demişti.
Ancak şirket iptal kararına rağmen bir kez daha ÇED olumlu kararı aldı. 750 kişinin imzasıyla bu rapora karşı da dava açıldı. 21 Ocak 2015’ten beri bölgede halk nöbet tutuyor. Bilirkişi heyeti için 18 binlik ücret ödendi. Şu günlerde heyetin keşif incelemesi yapması bekleniyordu. (NV)