Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye savaşının çözümüne ilişkin Cenevre’deki toplantının iptaline ilişkin "YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır" dedi.
İsviçre’nin başkenti Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) başkanlığında bugün Suriye’de 5. yılına giren savaşa ilişkin tarafların yer alacağı bir toplantı yapılması planlanıyordu; ancak toplantı ertelendi.
Beşar Esad hükümeti ve muhalif gruplar arasındaki BM barış süreci ülke çapında bir ateşkes, altı ay sürecek müzakereler ve bir ulusal birlik hükümeti oluşturulması aşamalarını içeriyor.
Kerry: Kimin katılacağı netleşmeden davetiye gönderilmeyecek
Laos ziyaretinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere kimin katılacağı konusunda net bir mutabakat sağlanmadan davetiyelerin gönderilmeyeceğini ifade etti: "24 ila 48 saatlik gecikme, toplantının hiç olmamasından daha iyi."
Kerry, barış görüşmelerinin başlayabilmesi için BM'nin bir çerçeve oluşturduğunu ve ülkenin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini ifade etti.
Çavuşoğlu: YPG rejim heyetine katılabilir
Çavuşoğlu, Ankara Palas’ta düzenlenen "Türkiye - Avrupa Birliği Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı"nda gazetecilerin Cenevre toplantısıyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:
“Şu anda Riyad’daki muhalefet, YPG ve rejim yanlısı sözde muhalefetin kendi içlerinde olmasını istemiyor. Zaten rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorlarsa rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli. Suriye’de kontrol ettiği alan bakımında YPG önemliyse, o zaman DAEŞ de bir terör örgütüdür; o da Suriye topraklarının yüzde 40’ını kontrol ediyor. El Nusra da belli bir bölümünü kontrol ediyor. Dolayısıyla terör örgütleri ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım. Bu konuda bizim tutumumuz son derece nettir. Dolayısıyla terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerekiyor."
Biden PYD'yi ayrı tutmuştu
Müslim daha önce Ankara'yla görüşmüştüPYD lideri Salih Müslim, Temmuz 2013'te Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine ilk kez Türkiye'ye gelip hükümet yetkilileriyle görüşmüştü. Müslim, Ekim 2014’te de Türkiye’ye gelerek Ankara’da temaslarda bulunmuştu. Müslim’in hükümet yetkilileriyle Kobanê konusunda konuştuğu belirtilmişti. Yenişafak yazarı Abdülkadir Selvi, Müslim’in, 20 Haziran 2015’te de gizlice Türkiye’ye geldiğini yazmıştı. |
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Rusya’nın ılımlı muhalif grupları havadan bombalayarak IŞİD militanlarıyla mücadeleyi zorlaştırdığını ve müzakerelere Suriyeli Kürtlerin silahlı örgütü YPG’yi dahil etmeye çalışarak görüşmeleri zorlaştırdığını ifade etmişti.
Cuma günü de İstanbul’a gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden PYD'yi PKK'den ayrı tutmak gerektiğini söylemişti. Davutoğlu, Biden’ın “PYD ile ilgili” açıklamalara tepki göstermişti.
3. kez Cenevre'de toplanılacak
Suriye'de beşinci yılına giren savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış, ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. 22 Ocak 2014'te düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.
14 Kasım 2015'teki Viyana görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması, 18 ay içinde seçim yapılması ve BM denetiminde kimin terörist, kimin muhalif olduğunun belirlenmesi konularında uzlaşmaya varılmıştı. (NV)
Fotoğraf: AA/Abdülhamid Hoşbaş