Yedikule Bostanları’ndaki bostancıların barakaları belediye ekiplerince yıkılmaya başlandı. Sabah saatlerinde üç bostancının barakasını yıkan ekipler, saat 14.30 sularında çevik kuvvet ekipleri ve kepçe ile tekrar geldi.
Yedikule bostancılarından ve Yedikule Bostancılar Derneği’nden Cihan Kaplan, barakalar yıkılırsa bostancılığın biteceğini, tarihi dokunun korunması ve iş gücünün ellerinden alınmamasını talep ettiklerini söyledi.
Sosyal medyada #yedikulebostancıları nöbette etiketiyle kampanya sürüyor, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne de sosyal medya üzerinden yıkımın durdurulması için mesajlarla dayanışma desteğine çağırdı.
Tarım faaliyeti sonlandırılmak isteniyor
Bostanlar 2013 yılında imara açılma istemiyle gündeme gelmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kasım 2014’te “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını” yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne iade etmişti.
Topbaş, taraflarla bir çalıştay yapılacağı ve mahallelinin istekleri doğrultusunda güvenlik, aydınlatma ve temizlik yapılacağı belirtse de bir adım atılmadı.
Yedikule bostanlarında barakaların yıkımı 15 Aralık 2015’te gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri kaldırıma koydukları üç satış tezgahını kaldırdı. Barakaların da kaldırılacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giden bostancılar 11 Ocak’ta barakaların yıkılacağı, Mart ayına dek tüm yıkımın tamamlanacağı o tarihe dek hasadın alınması yanıtını aldı.
“Mart’a dek tarım faaliyetleri bitecekmiş”
TIKLAYIN: YEDİKULE BOSTANCILARI BARAKALARI KALKMASIN İSTİYOR
Cihan Kaplan, görüşmeyi, barakaların ve bostancıların önemini ve taleplerini bianet’e anlattı:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi’nden Rıfat Yel, 11 Ocak’ta barakaların yıkılacağını, Mart’a dek tüm tarım faaliyetlerinin son bulacağını, burada çim alan ve peyzaj çalışması yapılacağını söyledi.
“Kaynak olarak belediye kurulundan çıkan karar olduğunu söyledi ancak bugün buraya gelen CHP’li meclis üyeleri kuruldan böyle karar çıkmadığını, belediyenin re’sen aldığı kararla yıkımı başlattığını söyledi.
“Barakaları kaldırmak tarım faaliyetlerini sonlandırır”
“Barakaların kalkması, buradaki tarım faaliyetlerini sona erdirmekle aynı şey.
“Hava soğuk, üşüyoruz, barakalar barınma, ısınma ihtiyacımızı karşılıyor. İş kıyafetlerimizi giyip çıkarmak için bile yer gerekiyor. Bazısı için maddi değeri küçük ama bizim için yüksek bahçe ekipmanlarımız için kapalı yer gerekiyor.”
“Barakaları atıl şekilde yapıyoruz çünkü kendimize ait statümüz yok. Göçebe hayatı. Her mevsim yıkım sözleri dolaştığı için profesyonel çalışma yapamıyoruz.”
“Park yapacakları yer moloz yığını oldu”
“2012’de Surların arkasındaki iki bahçe yıkıldı. Bahçeyken pırıl pırıl, yemyeşildi. Belediye park alanı çevre düzenlemesi diyerek bostanları kaldırdı. Şimdi orada molozlar dökülmüş, araba lastikleri atılmış halde. Yeşillik gitti, insanlar zarara girdi, tek çivi çakılmadı.
“Tarım faaliyeti olan yerde güvenlik sorunu yok”
“Buranın sonucu da öyle olacak. Öyle olmadı, çimlendirildi diye varsayalım o zaman da en büyük sorun buranın insansızlaştırılması.
“Tarım faaliyetlerinin yürütülmediği yerde emniyet mensupları güvenlik sorunları ile başedemiyor. Tarım faaliyetinin olduğu yerde böyle bir şey sözkonusu değil.
Turistler, ürün almak isteyenler gelir ama bostancılar kendi bahçe sınırlarına kötü niyetli kişilerin gelmesine müsaade etmez. Buranın sivil güvenlik mensuplarıyız aynı zamanda.
“Osmanlı’dan beri tarım faaliyeti yürütülüyor”
TIKLAYIN: 15-18. YÜZYILLARDA YEDİKULE BOSTANLARI
“Bostancıların tarihi önemi de var. Harvard üniversitesi’nden tarihçi Aleksander Shopov 1723’ten beri burada tarım faaliyeti yürütüldüğüne dair Osmanlı arşivinden rapor çıkardı. Rapor diyor ki, Osmanlı döneminden beri burada tarım faaliyetleri yürütülüyormuş, bostancıların geliri kale surlarının tamiri için bütçe sağlıyormuş.
“Bostancılar, surların ayakta kalması için destekmiş. Bugün de aynı şekilde.
“Statü istiyoruz. Barınma için devletin koyduğu şartname neyse olsun, standartlaştırmaysa da olsun, denetleme mekanizmaları olsun, her şeye varız. Tarihi doku korunsun, bostancıların iş gücü de elinden alınmasın.” (BK)
* Fotoğraf: Defne Koryürek