İklim Merkezi (Climate Central), Paris Anlaşması ile ülkelerin ulusal katkı niyet beyanlarının (INDC) deniz seviyesi artışı risklerini değerlendirildi.
İklim Merkezi'nin analizine göre, küresel ortalama sıcaklıkların 3 derece artması ile deniz seviyelerinin 6 metreye kadar artma riski bulunuyor. Türkiye'de ise 1.9 milyon insanın yaşadığı yerlerin su altında kalma riski olduğu belirtiliyor.
TIKLAYIN - PARİS ANLAŞMASI'NDA MERAK EDİLENLER
İzmir, Kocaeli, Mersin ve diğerleri etkilenecek
İzmir'de 4 derece ile 1,5 derecede aradaki fark
Eğer, Paris Anlaşması'nda belirtildiği üzere ülkeler, niyet beyanlarını 5 yılda bir yeniler ve iklim değişikliğini 2 derecelik bir artışta sınırlandırabilirlerse, bu artış Türkiye'de 1.3 milyon insanın hayatını etkileyecek ve yaşam yerlerini su altında bırakacak.
İklim değişikliğini 1.5 derecede sınırlandırmak ise deniz seviyesindeki artışı 3 metrenin altında olması anlamına geliyor. Bu miktar milyonlarca insanın hayatının kurtulması anlamına geliyor.
Küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 derecede sınırlandırılması ile 2 derece karşılaştırıldığında, Türkiye'de uzun vadede İzmir, Kocaeli, Mersin ve diğer birçok kentsel alanda riskler yarıdan fazla düşürüyor.
Analizin yazarlarından iklim bilimci Benjamin Strauss "2 derece ile 1.5 derecenin deniz seviyelerine etkisi arasındaki fark, özellikle büyük şehirler ve ada devletleri için oldukça kritik. Paris Anlaşması'nda gösterilen 1.5 derece olarak gösterilen niyet ve isteklilik oldukça önemli" diyor.
Anlaşmanın hedefi 1,5-2 derece arası
195 ülkenin delegesinin desteği ile imzalanan Paris anlaşmanın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 2 ila 1.5 derece arasında sınırlandırmak.
İklim değişikliğine dair en önemli risklerin başında deniz seviyesindeki artış geliyor. Deniz seviyesindeki artışlar, birçok büyük şehirin olduğu kıyı şeritlerinde önemli değişikliklere sebep olabilir.
Şu anda devletlerin verdiği Ulusal Katkı Niyet Beyanları’nın (INDC) iklim değişikliğini 1,5-2 derece değil, 2,7 ve 3,7 derece arasında tutabileceği biliniyor.
2 derecede dünyada 130 milyon kişi etkilenecek
İklim Merkezi, Kasım 2015 tarihinde, “Küresel Mirasımız’da Karbon, İklim, Deniz Seviyesinde Yükselme)” adlı raporu, eğer anlaşma olmaz ise iklim değişikliğinin 4 derece artacağı ve bu yüzden ortaya çıkacak olan deniz seviyesindeki artışın 470 ile 760 milyon insanın yaşamını sular altında bırakacağı ifade edilmişti.
Rapor, aynı zamanda Paris’ten, iklim değişikliğini 2 derece’de sınırlandıran bir metin çıkarsa, deniz seviyesindeki artıştan etkilenen insan sayısının 130 milyona düşeceğini belirtmişti. (NV)