Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde hiçbir sağlık sorunu yaşamasanız da, korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan nakli sonrası ve hamilelik öncesi herkesi düzenli HIV testi yaptırmaya çağırdı.
Açıklamada, HIV’ın vücuda girdikten sonra yıllarca bulgu vermediğine dikkat çekilerek HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolunun doğru zamanda HIV testi yaptırmak olduğu belirtildi.
10 bin 475 HIV/AİDS vakası
Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda yüzde 130 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın Kasım 2015 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı 10 bin 475 HIV/AIDS vakası bulunduğu belirtildi.
Bu hızlı artışın nedeni olarak da önleme hizmetlerinin yetersizliği ve teste yönlendirmenin eksikliği gösterildi.
Geç tanı
Açıklamada dikkat çeken diğer ayrıntılar şöyle:
* Dünyada ve Türkiye’de HIV tanısı konulan her 10 kişiden 4’ü 20 ila 30 yaş arasında.
* Türkiye’de yeni tanı konan HIV pozitif bireyin yaklaşık yarısı tanı aldığında düşük bağışıklık sistemi değerlerine sahip. Bu da geç tanıya işaret ediyor.
* Tedaviye erişim HIV yayılımını yavaşlatıyor.
HIV tedavi edilir bir sağlık durumu
Açıklamada “HIV tedavi edilebilir kronik bir sağlık durumu” olduğu belirtilerek şöyle dendi:
“HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın. Erken dönemde HIV tanısı almak sizi pek çok fırsatçı enfeksiyondan korur. Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim ve çalışma hayatlarına devam edebilir, evlenebilir ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilirler.”
İki test yeri
İki ücretsiz test kampanyası aynı anda yürütülüyor!
1. Gliead’ın desteği ile Pozitif Yaşam Derneği tarafından risk altındaki grup olan LGBTİ bireylere özel ÜCRETSİZ ve ANONİM test kampanyası. Kod almak için: 534 729 85 75
2. Şişli Belediyesi ve Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SpoD) kampanyası. LGBTI bireylerher ayın ilk perşembe günü 17.00-20.00 saatleri arasında Şişli Belediyesi Sağlık Müdürlüğü‘nde ÜCRETSİZ ve ANONİM testyaptırabilirler.
HIV ve AIDS terminolojisiHIV:Human Immunodeficiency Virüs (İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin kısaltmasıdır. HIV’in sonundaki “V harfi virüsün kısaltması olduğundan “HIV Virüsü” dersek virüsün virüsü demiş oluyoruz. Bu nedenle sadece “HIV” veya “HIV enfeksiyonu” kullanmak yeterlidir. AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (Kazanılmış Bağışık Yetmezlik Sendromu). “AIDS Sendromu” demek yerine “AIDS tablosu/evresi” veya “terminal dönem” demek yeterli olacaktır. HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmezse ortaya çıkan hastalıklar bütününe AIDS denir. AIDS bir hastalık değil, hastalıklar bütünü / evredir. Bu nedenle ”AIDS hastalığı” ve ”AIDS hastası” söylemi doğru bir ifade değildir. Dolayısıyla HIV pozitifler kişiler için kullanılması gereken doğru terminoloji ”HIV/AIDS ile yaşayan” veya ”HIV Pozitif” dir. -li ve –lı gibi ekler ayrımcılığı destekleyen eklerdir. Bu nedenle ”AIDS’li” veya ”HIV’li” demiyoruz. Bunun yerine ”HIV ile yaşayan” veya ”HIV pozitif kişi” diyoruz. |
Dünyada HIVDünyada HIV ile yaşayan yetişkinlerde tedaviye erişim oranı %41, çocuklarda %32 hamilelerde %73’tür. Bu oranları %90a’ çekmeyi hedefleyen Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNADS’in Haziran 2014 Küresel Raporu’na göre: Dünyada tahmini olarak 36.9 milyon kişi HIV ile yaşamaktadır. Dünyada HIV ile yaşayanların % 7’sini çocuklar, yetişkinler arasında ise % 51’ini kadınlar oluşturmaktadır. Dünya geneline baktığımızda bu sayıların buzdağının sadece görünen kısmı olduğu düşünülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü 10 ülkeden topladığı verilere göre HIV pozitif kişilerin % 60’dan fazlasının HIV statülerini bilmediğini öngörüyor. |
(NV)