Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) – Türkiye zirvesinden çıkan karar metni açıklandı.
Metne göre, Türkiye vatandaşlarının 2016 Ekim’i itibariyle AB ülkelerine vizesiz girmesi amaçlanıyor. Ayrıca toplantıda Suriyeli mülteciler konusunda AB’nin Türkiye ile yük paylaşması konusu ön plana çıktı. Buna göre AB, mülteciler konusunda Türkiye’ye insani yardım ve finansal destek sağlayacak.
Ortaklaşılan maddeler
Toplantı sonrası açıklanan 11 maddelik AB-Türkiye zirvesi metninde özetle şunlar var:
* Türkiye ve AB terörle mücadelenin önceliğinde anlaştı.
* Diyaloğu arttırmak için iki taraf da yılda iki defa düzenli zirve yapılmasında anlaştı. Buna göre zirveler Türkiye – AB ilişkilerindeki gelişmeyi belirlemek ve uluslararası gündemi tartışmak için bir platform sunacak. Zirvelerde Bakan/Yüksek Temsilci/ Komiser düzeyinde kapsamlı, düzenli siyasi diyalog toplantıları düzenlenecek.
* 14 Aralık 2015’te ekonomi ve parasal politikalarla ilgili 17. Başlık açılacak. Metinde, AB Komisyonu’nun 2016’nın ilk çeyreğinde bazı başlıkların açılmasına yönelik hazırlık çalışmalarını tamamlama taahhüdü de yer aldı.
* AB Komisyonu vize liberalizasyonu yol haritası konusundaki ikinci değerlendirme raporunu Mart 2016 başında açıklayacak. Her iki taraf Komisyon’un 2016 sonbaharında Schengen Alanı’na giren Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti tavsiyesi içeren üçüncü raporunu yayımlayabilmesi için geri kabul anlaşmasının (GKA) Haziran 2016’dan itibaren tam olarak uygulanması gerektiği konusunda anlaştı. Yol haritasının tüm unsurlarının karşılanması şartıyla vize muafiyeti için hedef Ekim 2016.
* AB, mülteciler için Türkiye’ye acilen ve sürekli insani yardım ve finansal destek sağlayacak. Başlangıç olarak Türkiye’ye 3 milyar Euro verilecek.
* Türkiye ve AB 15 Ekim’de üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı’nın hayata geçirilmesinde anlaştı. Uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan mültecilerin Türkiye ve AB’ye seyahatlerinin önlenmesi, mevcut ikili geri kabul anlaşmalarının uygulanması, koruma ihtiyacı olmayanların hızlı şekilde ülkelerine gönderilmesi konularında işbirliği artırılacak.
* 2016’nın ilk çeyreğinde Üst Düzey Ekonomik Diyalog Mekanizması hayata geçirilecek.
* Yine 2016’nın ilk dört ayında Üst Düzey Enerji Diyaloğu ve Stratejik Enerji İşbirliği mekanizmasının ikinci toplantısı yapılacak.
* Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra resmi görüşmelere 2016 sonuna doğru başlatılabilir.
* Üzerinde anlaşılan tüm unsurlarda paralel şekilde ilerleme sağlanacak ve bu yakından izlenecek.
AB - Türkiye zirvesi karar metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Davutoğlu: 3 milyar Euro mültecilere veriliyor
TIKLAYIN - AB TÜRKİYE ZİRVESİ BAŞLADI
Zirvenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile birlikte ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
Ortaklaşılan metni açıklayan Davutoğlu, AB’nin Türkiye’ye yardımıyla ilgili şunları söyledi:
“Sığınmacılar şu anda Birleşmiş Milletler sisteminin krizin erken safhalarında çözüm bulma konusundaki başarısızlığının faturasını ödüyorlar. Bu zamana kadar sorumluluğu kendi başımıza almaya çalıştık. Fakat AB ile birlikte bu krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda ortak bir eylem planı için anlaştık.
Bu 3 milyar avro Türkiye’ye verilmiyor; Suriyeli sığınmacılara veriliyor. Buradaki temel felsefe ise yükün paylaşılmasıdır. Savaşın, Esed [Beşar Esat] rejiminin devlet terörünün, barbarca bir organizasyon olan DAEŞ [IŞİD] terörünün kurbanlarına yardımcı olmak için."
AB’den insan hakları, basın özgürlüğü ve barış süreci vurgusu
Bilhassa 1 Kasım seçimlerinden sonra mülteci krizinde Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç duyduğu için insan hakları ve temel özgürlükler konusunda yaşanan olumsuzluklara göz yummakla eleştirilen AB’den ise “kurallarda değişiklik olmadığı” mesajı geldi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk “AB genişleme politikasını yeniden yazmıyoruz. Müzakere çerçevesi ve şu ana kadar alınan ilgili kararlar uygulanmaya devam ediliyor. Buna başarıya dayanma ilkesi, Avrupa değerlerine ve insan haklarına saygı da dahil” dedi.
AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Göç krizi bir konu, diğeri de katılım görüşmelerinin canlandırılması. Tabii bu beraberinde Türk tarafının insan hakları, medya özgürlüğü ve Kürtlerle çözüm sürecinin yeniden başlatılması gibi adımlar atılmasını da beraberinde getiriyor” dedi.
Mülteci krizi – Vizesiz Avrupa
TIKLAYIN - BRÜKSEL KONFERANSI'NDA SORDULAR: İLERLEME RAPORU NEREDE?
Zirvenin mülteci başlığı dünya liderlerinin de gündemindeydi. Liderler, Türkiye vatandaşlarının Shengen bölgesine vizesiz geçişinin Geri Kabul Anlaşması’na bağlı olduğunu sık sık vurguladı.
Buna göre,
* AB Konseyi Başkanı Donald Tusk "Bu zirve ilişkilerimizi bir takvim çerçevesinde canlandırmak, terör tehdidi ve acil meseleler ile ilgiliydi. Çok faydalı bir zirve tamamlandı" diye konuştu. Tusk, zirvenin mülteci gündemiyle ilgili de "AB'nin sınırlarının korunması kendi görevi. Kimsenin bizim sınırımızı korumasını beklemiyoruz" dedi.
* AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise "Geri Kabul Anlaşması ile vize serbestisi arasında bağ var. Birlikte değerlendirmeye devam edeceğiz. Bütün şartlar yerine gelirse, vize serbestisinin 2016'nın sonbaharında gündeme gelmesini bekliyorum" dedi.
* Almanya Başbakanı Angela Merkel de Brüksel’deki toplantı öncesinde mülteci krizine değinmiş ve “Bizim için önemli olan yasa dışı göçü yasala çevirmek" diyerek “Türkiye'nin yükünü azaltmalıyız. Türkiye'yle pek çok konuda onlarla birlikte çalışmak istediğimizi anlatmalıyız" diye konuşmuştu. Merkel de Türkiye’nin vize serbestisinin Geri Kabul Anlaşması’na bağlı olduğunu vurgulamıştı.
* Belçika Başbakanı Charles Michel “Türkiye’ye açık çek verilmesi söz konusu değil” demişti.
* Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ise “Türkiye’nin katılım süreci konusunda önemli adımlar atacağımıza güveniyorum ancak aynı zamanda Türkiye’nin göç akınını kısıtlamak için ne gerekiyorsa yapacağı konusunda emin olmalıyız” şeklinde konuşmuştu. (EA)
Bu haberde Hürriyet ve AA'dan yararlandık