Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düşürülen Rusya uçağının ardından Rusya’nın, 1 Ocak'tan itibaren Türkiye ile arasındaki karşılıklı vize muafiyeti uygulamasını askıya alma kararı aldığını açıkladı.
Lavrov buna gerekçesini de “Vize uygulamasının askıya alınmasının nedeni Türkiye'de gerçek bir terör tehdidi bulunmasıdır” diye açıkladı.
2011'den beri muafiyet vardı
Türkiye ile Rusya arasında“Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma” 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalandı. 16 Nisan 2011’de yürürlüğe girdi.
İki ülkenin vatandaşları birbirlerinin ülkelerine 30 güden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat edebiliyordu. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde geçerliydi.
Lavrov'un açıklamaları
Sputniknews.com’da yer alan habere göre, Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Ankara'nın gerçek niyetleriyle ilgili kafalarındaki soruların giderek arttığını söyledi.
* Rusya'nın, Ankara'nın gerçek niyetleriyle ilgili soruları giderek artıyor. Türkiye'nin terörizmi yok etmeye gerçekten niyeti var mı, bundan emin değiliz.
* Terörle mücadele etmek isteyen ülkelerin çıkarlarını göz önünde bulundurmaya ve bir koalisyon oluşturmaya hazırız. Bununla ilgili karar partnerlerimize kalmış.
*Terörizmin yenilgiye uğratılması ancak Suriye'nin komşularının ikili oynamaktan kaçınmasıyla mümkün olur. Suriye'nin komşularının ikili oynamaktan kaçınıp teröristlere karşı aynı saflarda yer alması gerekir.
* Dış aktörlerin yapması gereken ise Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında diyalog kurulmasına yardımcı olmaktır. Bunun için de öncelikle kimin kim olduğunu belirlemek, yani diyalog sürecinden dışlanması gereken terörist grupların sıralanacağı bir liste oluşturmak gerekiyor.
* Suriye devlet başkanının kim olacağının belirlenmesi için hiçbir dış komisyon kurulamaz. Devlet başkanlarının kim olacağına sadece Suriyeliler karar verebilir. (NV)