Türkiye’nin ev sahipliğinde G20 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sonuç bildirgesi için yaptığı basın toplantısında "Antalya Zirvesi'nin belki de en önemli sonuçlarından biri, dünya ekonomisinin ve nüfusunun çok büyük bir bölümünü temsil eden G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmalarıdır" dedi.
26 maddeden oluşan bildirgenin sonuç bölümünde “Ekonomilerimizin gerçek ve potansiyel büyümesini yükseltmek, istihdam oluşumunu desteklemek, dayanıklılığı güçlendirmek, kalkınmayı teşvik etmek ve politikalarımızın kapsayıcılığını artırmak için beraber hareket etmeyi sürdürmeye kararlılığımızı devam ettiriyoruz” dendi.
Bildirgenin mültecilerle ilgili bölümünde "Göç ve mülteci akımlarına yönelik uzun vadeli hazırlık ve bu akımların yönetimi için kapasitenin güçlendirilmesini teminen diğer ülkelerle beraber çalışacağız. Tüm ülkeleri, ulusal imkanları çerçevesinde, bu krizden etkilenen ülkelere yardım etme yeteneklerini artırabilmelerini teminen ilgili uluslararası kuruluşlara yapmakta oldukları katkılarını arttırmaya davet ediyoruz. Keza özel sektör ve şahısları da bu uluslararası çabalara iştirak etmeleri yönünde teşvik ediyoruz" dendi.
Suriye'deki durum
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Suriye'deki savaşa da değinerek şöyle konuştu:
"Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir. Suriye'de, ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan, göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bölge kaynaklı bu sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun, bu konuda artık etkin bir işbirliği, külfet paylaşımı ve samimi bir dayanışma içerinde hareket etmesi gerekiyor."
2018'e 4,4 trilyon yatırım miktarı artacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve toplantısında büyüme hedefine ulaşabilmek için yatırımların canlandırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olunduğunu söyledi:
“Bu çerçevede G20 ülkeleri, somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladılar. Bu stratejileri, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kaliteli altyapı yatırımlarının kolaylaştırılması ve KOBİ'ler, alt yapı yatırımları için uzun vadeli finansman imkanlarının desteklenmesi hususları üzerinde odaklanıyor. Bu yatırım stratejilerinin hayata geçirilmesinin 2018 sonuna kadar küresel düzeyde yatırım miktarını 4,4 trilyon dolar civarında artıracağı hesap ediliyor
"Amerika Birleşik Devletleri'nde faiz oranlarının artırılmasının küresel ekonomiye etkileri üzerinde durduk. Bu durumun özellikle gelişmekte olan ülkelere muhtemel yansımalarının ve finansal piyasalardaki sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını da çizdik. Liderler olarak yapısal reformların, makro ekonomik politikalarla desteklenmesi gerekliliğini vurguladık. Bu kapsamda gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomiye olan desteklerinin devam etmesinin önemi üzerinde değerlendirme yaptık. Aynı şekilde kamu maliyesi politikalarının uzun vadeli istikrarı zedelemeyecek şekilde büyüme ve istihdamı destekleyici olmasına gayret edilmesi gerektiğini not ettik." (NV)
Sonuç bildirgesine ulaşmak için tıklayın.