Burdur’dan sonra ikinci durağımız Isparta. Burdur’da da siyasi partilerin seçim için ciddi bir çalışması dikkat çekmiyordu ama Isparta’da Türkiyeli olmayan birine 10 gün sonra bu halkın seçime gireceğini söyleseniz, hayli şaşırır.
Genel merkez binaları dışında tek bir partinin flamasını, posterini, tanıtım aracını görmüyorsunuz. Kentte dolaştıkça, “Herhalde halkın önemli bir kısmının seçim olacağından dahi haberi yok” hissi yerleşiyor.
Ancak insanlara mikrofon uzattıkça durumun ilgisizlikten ya da habersizlikten değil, bıkkınlıktan kaynaklandığını fark ediyoruz.
Pek çok kişi “Başımı belaya sokma” dercesine söyleşi teklifimizi reddederken, konuşmayı kabul edenler de ya isimlerini vermek istemiyorlar ya da fotoğraf çekilmesine izin vermiyorlar.
Mikrofonumuzu emekli öğretmen Zeliha Çiloğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden bir öğrenci, yine Süleyman Demirel Üniversitesi Enerji Mühendisliği’nden Emre Kaplan ve 23 yaşında işsiz bir genç erkeğe uzattık.
Çiloğlu: Başımı örtmediğim için kötü hissediyorum
“Bir yandan ekonomi, bir yandan terör, işsizlik, emeklilerin sorunları… Artık umarım 1 Kasım seçimleriyle birlikte ülke bu sorunlardan kurtulur.
“Isparta’da son 13 yıldır hiçbir şey iyiye gitmediği gibi işsizlik had safhaya ulaştı. Mevcut fabrikalarımız küçüldü ya da kapandı. Bir kısmı başka illere taşındı.
“Ülke için en iyisi tek başına bir partinin iktidar olması ama AKP’nin daha fazla tek başına iktidar olmasını istemem.
“Bir kadın olarak artan muhafazakarlığın olumsuz etkilerini çok fazla hissediyorum. Artık kimse sözlü olarak bir şey demese de başım açık olduğu için kendimi rahat hissetmiyorum. Kendi ailemden bile pek çok kadın son iki üç yılda kapandı. Sanki ben de kapanmak durumundaymışım gibi bir hissiyat yaratılıyor.
Elektronik mühendisliği öğrencisi: Umudum yok
“AKP olduğu sürece herhangi bir şeyin iyiye gideceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla herhangi bir beklentim de kalmadı bu ülkeden.
“İşin kötüsü CHP’den de umudum yok. CHP’nin kendi içinde 1980’lerdeki SHP gibi bir açılıma gitmesi gerekiyor.
“Üniversitede baskı had safhada. Bir erkek öğrenci top sakal bırakıp küpe taktığı zaman kötü bakışlara maruz kalıyor.
“Ayrıca öğreniciler hiçbir şeye seslerini çıkaramıyor. Yemek fiyatlarını protesto etmek bile üniversiteden uzaklaştırmaya neden olabilir.”
Kaplan: AKP-CHP koalisyonu iyi olur
“Isparta küçük kentlere göre gençler açısından sosyalleşme açısından iyi durumda. Isparta gençliğine yetecek kadar kafe-bar bulunuyor. Ama sanatsal açıdan çok yetersiz. Tiyatro yok, sinemalar yetersiz, festivaller yetersiz.
“1 Kasım’da herhangi bir partinin tek başına iktidar olabileceğine inanmıyorum. AKP-CHP koalisyon kuracak gibi gözüküyor.
“Bugün her şeyin çok iyi olduğunu söyleseler de okuduğum kadarıyla AKP öncesi Türkiye’de siyaset kurumu çok daha iyi durumdaymış.
“Bence en büyük sorun, yönetenlerin yapacaklarını söylediklerini yerine getirmemesi. 1 Kasım sonrası kurulacak hükümetten ilk beklentim barış ve ekonominin düzelmesi.”
İşsiz erkek: Tek başına iktidar olmazsa yine seçim
“7 Haziran seçimleri sonrası seçimlerin tekrarlanması şarttı. Çünkü hiçbir parti koalisyona yanaşmadı.
“Bu seçimlerden tek parti iktidarı çıkmasını umuyorum. Hiçbir zaman koalisyonlar bu ülkeye bir şey kazandırmadı.
“1 Kasım’da da bir parti tek başına iktidar olamazsa seçimin yine tekrarlanması gerekir diye düşünüyorum.
“Isparta’nın en önemli sorunu, iş imkanlarının yetersizliği/işsizlik ve eğitim kalitesinin kötü olması.” (EKN)
AKP milletvekili adayları Süreyya Sadi Bilgiç, Sait Yüce, Haydar Kemal Kurt, Gülsüm Tunçbilek CHP milletvekili adayları İrfan Bakır, İsa Önder Dinçtürk, Mustafa Ceyhan, İzzet Beydoğan, MHP milletvekili adayları Nuri Okutan, Ahmet Ziya Nuhoğlu, İbrahim Yıldırım, Hakan Demirtaş HDP milletvekili adayları Bahadır Çopur, Hakan Ekin, Ömer Kartal, Fatma Sibel Melike |
7 Haziran sonuçları AKP Yüzde 44,11 MHP Yüzde 27,06 CHP Yüzde 22,26 HDP Yüzde 1,81 |
* Bu seçim turu P24 koordinatörlüğünde düzenleniyor.