Kristal İş Sendikası, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçen yıl Kristal-İş Sendikası'nın Şişecam’da başlattığı grevin, "milli güvenlik" gerekçe gösterilerek Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesini hak ihlali saydığı kararıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
Açıklamada mahkemenin kararında ekonomik gerekçelerle grev ertelemesi yapılamayacağı vurgusu yaptığı hatırlatılarak bu kararın Türkiye sendikal hareketinde yeni bir sayfa açarak, Bakanlar Kurulu’nun ekonomik gerekçelerle ve keyfi olarak grevleri ertelemesinin önüne geçmiş olduğu belirtildi.
Kararın aynı zamanda Danıştay’ı da bağlayıcı olması sebebiyle emsal olduğuna dikkat çekilen açıklamada Danıştay’da halen devam eden Şişecam ve metal grevleri erteleme kararlarına ilişkin iptal davalarına da esas oluşturacağı ifade edildi.
Ancak kararın geç kalmış olması nedeniyle 2014 yılında ertelenen grev hakkının yeniden kullanımını sağlamadığı da eklendi.
“Anayasa Mahkemesi kararları hükümeti, idari makamları ve diğer yargı organlarını bağlayıcı niteliktedir. Bu nedenle bu karar sonrasında keyfi grev erteleme kararları söz konusu olamaz. Hükümet ve Danıştay Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara uygun davranmak zorundadır.”
Ne olmuştu?
Haziran 2014’te Kristal-iş Sendikası'na üye altı ilde 10 fabrikada 5800 işçi 20 Haziran'da Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş (ŞİŞECAM) ile Kristal-İş Sendikası arasında yapılan 24. dönem toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşmaya varamadıkları için greve başlamışlardı.
Ancak Bakanlar Kurulu 27 Haziran'da grevi "genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu" olarak değerlendirip grevi 60 gün ertelemişti. Sendikanın, kararın yürütmesinin durdurulması ile ilgili açtığı dava ise Danıştay tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine sendika grev hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Anayasa Mahkemesi, bugün resmi gazetede yayımlanan kararında grevin “milli güvenlik” gerekçesiyle ertelenmesini hak ihlali saydı.
Bakanlar Kurulu, 30 ocak 2015'te de DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın 15 bin metal işçisinin 10 kentte, toplam 22 fabrikada başlattığı grevi "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelemişti. (NV)