100. Yıl İnkara Son Girişimi’nin Sultanahmet’teki1915’te düşünürler başta olmak üzere tutuklanan Ermenilerin getirildiği cezaevi binası olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde başlayan Soykırım Yürüyüşü, Ermeni tutukluların birçoğunun geri gelmediği yolculuğa çıkarıldıkları Haydarpaşa’da son buldu.
Kırmızı karanfilller ve öldürülen Ermeni aydınların fotoğraflarının yanı sıra 100. yılın sembolü olan unutmabeni çiçeği de yürüyüşe eşlik etti.
1915 öncesi Ermeni köyleri, kasabaları
Sultanahmet’teki anmada 1915 öncesinde Ermenilerin yaşadığı 2 bin 400 kasaba ve köyün isimleri duyuldu.
Ermenilerle birlikte diğer gayrımüslim Anadolu halklarının, Asur/Süryaniler, Rumlar, Ezidilerin de aynı kaderi paylaştığı belirtilirken, "Coğrafya önce Hıristiyan halklardan arındı, ardından bu kez, bir kısmı yer yer soykırım sürecine fiilen katılan Kürtler hedef alındı ve ülkenin Türkleşmesi aşamasına geçildi" denildi.
Fotoğraflar torunların çocuklarında
Deniz yoluyla Haydarpaşa Gar’ına geçtikleri yolculuklarına Ermenice türküler eşlik etti.
Dünyanın birçok yerinden Ermeni’nin de anma için Türkiye’deydi. California’da yaşayan Ashkhen, elinde babasının ve arkadaşının yetimhanede iken göründüğü bir fotoğraf, kızı ve üç torunuyla geldi. Fotoğraftan babası Abraham Harutunyan’ı gösterirken adalet istediğini söyledi.
"Buradan ölüme gönderildiler"
Yürüyüş, Haydarpaşa Garı’na geldiğinde onları karşılayan insanlarla birlikte merdivenlerde yerlerini aldılar.
“Buradan ölüme gönderildiler” anonsuyla 1915’te buradan gönderilen Ermenilerin isimlerinin okunduğu anmada yapılan basın açıklamasında soykırımın tanınması, af dilenmesi, tazmin ve telafi edilmesi talepleri dile getirildi. (BK)
* Sultanahmet Meydanı'ndaki anma hakkında haberimizi buradan, Haydarpaşa'daki anma haberimizi buradan okuyabilirsiniz.