Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Durde Platformu ve Sıfır Ayrımcılık Derneği, Romanların tepkisini çeken Roman Havası dizisi ve medyada Roman ayrımcılığı üzerine bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.
Show TV’de yayınlanan Roman Havası dizisi, ilk bölümünden itibaren Romanlara karşı ayrımcı dili ve önyargıları pekiştirdiği için Türkiye çapında büyük tepkilere ve protesto eylemlerine neden oldu.
Kuştepeli Romanlar Taksim’deki Show TV ofisinin önüne gelerek siyah çelenk bırakmış, Roman Hakları Forumu’na (ROMFO) bağlı Ankara merkezli Roman Hakları Derneği de dizi hakkında suç duyurusunda bulunarak olayı yargıya taşımıştı.
Diziden aradılar rötuşlayalım dediler
Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Eğitim Geliştirme ve Küresel Ayrımcılık Mücadele Derneği'nden Bahattin Turnalı, Kuştepeliler olarak eylem yapmadan önce dizi adına bir kişinin kendisini arayarak özür dilediğini ve formatı değiştirme konusunda toplantı talep ettiğini söyledi.
"Sadık İnanoğlu isimli bir kişi beni dizi adına arayarak dört acemi senaristten üçünü kovduklarını, yeni senaristler aldıklarını belirtti. Diziye küçük rötuşlarla devam etmek istediklerini söyledi. Ben kabul etmedim. Dizide rahatsız olduğumuz ayrımcı, önyargıları pekiştirici durumları anlattım. Show Tv'ye yürüyeceğimizi söyledim. Kendisi de yürüyüşten sonra beni tekrar arayacağını belirtti. Şu ana kadar arayan olmadı."
Dizi yayından kalkmalı
Sıfır Ayrımcılık Derneği Elmas Arus da diziden senaristleri kovarak ya da kostümleri değiştirerek sorunun çözülmeyeceğini belirterek, "Önemli olan zihniyetlerin değişmesi o yüzden bu dizinin yayından kalkması gerekiyor" dedi.
Arus, ayrıca Romanlara karşı ayrımcılığın sadece Roman Havası gibi dizilerde olmadığını genel olarak meydanın da Romanlara karşı varolan önyargıları besleyen ve ötekileştiren bir dil kullandığını belirtti.
Mahalleye gelsinler
Tire Roman Dernekleri Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, 30 yıldır dizi ve filmlerde Romanların hep kötü temsil edildiklerini belirterek şöyle devam etti:
"Sizi mahallelere davet ediyoruz. Çünkü bu mahallere geldiğinizde ilk göreceğiniz şey vur patlasın, çal oynasın değil, yoksulluktur. Romanlarla diğerleri arasında kopukluk, iletişimsizlik ancak birbirini tanıyarak ortadan kalkar. Bir cezaevi filmi çekecekleri zaman gidip oraları koşularını görürler ama Romanlar olunca kimse bunu önemsemiyor, tanımak istemiyor."
Üstümüzden para kazanmasınlar
Kentsel dönüşüm tehdidi altında yıkılmak istenen Sarıgöl mahallesinden gelen Şadi Çatı da, dizinin insan onurunu zedelediğini belirterek "Bu sanatçıların fakir insanlar üzerinden para kazanmak istemeleri doğru değil. Türkan Şoray'ın da Roman olduğu film vardı ama bizi böyle aşağılamıyordu" dedi.
Sesimizi örgütlüce çıkarabiliyoruz
Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, Romanların artık teknolojinin imkanlarıyla da eskisi gibi olmadığını örgütlü bir şekilde seslerini çıkararak tepkilerini ortaya koyma güçleri olduğunu belirtti. (NV)
Yapımcı Erler FilmRoman Havası'nın yapımcılığını Cennet Mahallesi ve Görgüsüzler ile aynı şirket yapıyor Erler film. Proje tasarımını Türker İnanoğlu, yönetmenliğini Hakan Arslan, senaryosunu Fethi Kantarcı, Barkın Şenüren ve Saygın Delibaş yapıyor. Dizinin başrol oyuncuları arasında Oya Başar, Levent Ülgen, Günay Karacaoğlu, Petek Dinçöz yer alıyor. |