Torun Center'da asansörün düşmesi sonucu ölen 10 işçiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Karar gece 1:30'da verildi. Mahkeme Başkanı Metin Tamirci dört tutuklu sanıktan asansör teknikeri Adem Akyıldız'ın tahliyesine karar verdi.
Davaya dördü tutuklu 23 sanık katıldı. Duruşmada ölen işçilerin yakınları da yer aldı.
Ölen işçilerden Hıdır Ali Genç, Vahdet Biçer, İsmail Sarıtaş, Cengiz Bilgi ve Menderes Meşe'nin ailelerinin şikayetleri çerçevesinde davaya katılımları kabul edildi.
Ölen işçilerin çalışma arkadaşı Hüseyin Gündoğdu şikayetçi olarak "Onlar öldü, ben ölmedim, onları savunmak için buradayım" dedi. Hakim Gündoğdu'nun müdahilliğini kabul etmedi.
Aynı zamanda Çağdaş Hukukçular Derneği, CHP milletvekili Mahmut Tanal, İnşaat İşçileri Sendikası ve İnsan Hakları Derneği'nin müdahillikleri suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle kabul edilmedi.
10'dan fazla avukatın katıldığı duruşmayı HDP milletvekili Levent Tüzel de izledi.
Olası kastla yargılanmalılar
Duruşmada söz alan Hıdır Ali Genç'in ailesinin avukatı Yıldız İmrek, kazanın göz göre göre geldiğini önlenebilir olduğunu belirterek sanıkların bilinçli taksir değil, olası kast suçundan yargılanmalarını talep etti.
"İddianamede şüpheli sayısı eksik, tüm yetkililer hakkında dava açılması gerekirdi. Ayrıca bilinçli taksir suçlaması yeterli değil, olası kast ile yargılanmaları gerekir. Sanıkların sorgu ve savunmaları tespit edilirken olası kast maddesine ek savunmalarının da tespiti gerekli."
İsmail Sarıtaş ailesinin avukatı Gülsüm Karacan da gerçek failler olan işverenlere dava açılmadığını belirterek suçluların olası kast suçuyla yargılanmaları talebini yineledi.
Tutuklu sanık Murat Aytimur'un avukatı Hasan Girit'in sözleri üzerine tartışma yaşandı.
Avukatlar arasında tartışma
Aytimur "Türkiye'de siyasi kavgalar var. Bu da mahkemeye yanısıtılarak ortalık bulandırılmamalı. Milletvekili olduğu iddia edilen kişi ve insan hakları örgütleri buna dikkat etmeli" dedi.
Dinleyiciler arasında oturan bir avukatın “ortalığı bulandırmak ne demek” demesi üzerine hakim söz konusu avukatı dışarı çıkardı.
Aranın ardından müşteki avukatları mahkeme heyetinden kadın bir hakimin ara öncesinde avukatlara “terbiyesizler” dediğini belirterek kendisinden özür beklediklerini ifade ettiler.
Kadın hakim Fatma Altun Şahin ise “Avukatlardan biri böyle hakimlik olur mu dedi, çıksın o avukat özür dilesin, ben de dileyim” dedi. Söz konusu iddialar tutanağa geçti.
Sanık avukatı Hasan Girit yeniden söz alarak Çağdaş Hukukçular Derneği ve Mahmut Tanal’ın katılma talebinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Güray Dağ, Hasan Girit'in eski ÇHD avukatı olduğunu belirterek kendisine tepki gösterdi.
Mahmut Tanal, "Ben milletvekili, seçmenin temsilcisi olarak buradayım. Avukat Hasan Girit karakolda tanıklara nasıl baskı yaptığını anlatsın" dedi.
Sanık: Sorumluluk iş güvenliği firmasında
Tutuklu sanık proje müdürü Murat Aytimur, hakim, savcı, müşteki ve sanık avukatlarından gelen soruları yanıtladı.
Asansörden sorumlu işçi Ali Hıdır Genç'in herhangi bir eğitimi olmaması ile ilgili sorulara Genç'in Torunlar tarafından işe alındığını ancak kendisinin görevlendirmesini blok şefi ya da saha kalfasının yaptığını belirtti. İşçinin ehli olup olmadığının kontrolünün kendilerinde değil, iş güvenliği firması NCA firmasında olduğunu, bu nedenle sorumlunun NCA olduğunu ifade etti.
Mahkeme Başkanı Tamirci'nin "Olay sabahı aynı yerde asansör arızası ihbarı geldi mi?" sorusuna, Aytimur, "Biz arıza olduğunu sorumlu asansör firmasına bildirdik, benim toplantılarım vardı. Daha sonradan arkadaşlar tamir oldu haberini vermişlerdi" yanıtını verdi.
Aytimur, genel müdür yardımcısı Remzi Aydın'ın altında çalıştığını söyleyerek, "Remzi Aydın'ın üzerinde genel müdür olarak Aziz Torun olması gerek. Her perşembe yaptığımız toplantılarda asansör arızalarını gündeme getiriyorduk ve gerekli kişilere bildiriyorduk."
Aytimur, asansörlerde eğitimli kişilerin çalışıp çalışmadığı ile ilgili sorulara "Yıllardır şantiyelerde asansör için nitelikli eleman kullanmadık" dedi.
Bizim gibi işçiler yargılanıyor, patronlar dışarıdabianet'e konuşan ölen işçi Ali Hıdır Genç'in babası Mustafa Genç: Tazminatlarını kabul etmedim. Yargılamaya da inanmıyorum. Benim gibi iki işçinin üstüne yıkacaklar tüm suçu. Onların hapiste yatmalarına vicdanım el vermez. Oysa asıl suçlular patronlar. Gerekirse AİHM'e gideceğim. Patronlar ceza almadığı sürece bu cinayetler yine olacak. Diğerleri ölmesin diye bu mücadeleyi veriyoruz. İsmail Sarıtaş'ın eşi Nezahat Sarıtaş: İçeridekiler de işçi. Gerçek suçluların yargılanmasını istiyoruz. Ama onlar içeride değil, dışarıda. |
Adliyede basın açıklamalarıDava öncesi Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Devrimci Yapı İşçileri Sendikası ve İnşaat İşçileri Sendikası ayrı ayrı açıklama yaptı. İnşaat İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol da, yeni yasada iş cinayetlerine karşı patrona ödül önlemi alındığını hatırlatarak "30 yıldır ölmüyorum. O zaman bana da ödül vermek zorunda kalacaklar. Devlet her zaman sermayenin yanında" dedi. |
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı'nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu dördü tutuklu 25 şüphelinin "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İşverenlere takipsizlik verilmişti
Savcı, bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilmesine rağmen aralarında inşaat sahipleri Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun'un da olduğu dokuz kişi hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Bilirkişi raporunda işveren asli kusurlu
Bilirkişi raporunda Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personelinin asli kusurlu, asıl iş veren konumundaki asansör kiracısı Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje Ortaklığının idari ve teknik sorumlularının asli kusurlu, NCA İş Güvenliği Danışmanlık ve Ticaret AŞ Ortaklarının tali kusurlu, NCA İş Güvenliği Danışmanlık ve Ticaret AŞ firmasının İSG Katip Sistemi üzerinde şantiye ataması yapılan iş güvenliği uzman (İSG ) uzmanı ya da uzmanlarının tali kusurlu oldukları tespit edilmişti.
4'ü tutuklu 25 sanık
25 sanıktan 12’si Torunlar GYO, beşi Geda Majör Asansör firması, sekizi NCA İş ve İş Güvenliği firmasında görevli.
Tutuklu dört kişi şöyle: Proje Müdürü Murat Aytimur, Geda Major Asansör Firması teknik sorumlusu Önder Türksoy, asansör teknikerleri Adem Akyıldız ve Turgay Dalkılıç.
Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi. (NV)