İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, imara açılacak Yedikule Bostanları'yla ilgili “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını” yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne iade etti.
Açıklamada taraflarla bir çalıştay yapılacağı ve mahallelinin istekleri doğrultusunda güvenlik, aydınlatma ve temizlik yapılacağı belirtildi.
Plana kabul edilmesi halinde dava açmaya hazırlanan meslek odaları en başında verilmesi gereken bu karara temkinli yaklaşıyor. Odalar bostanın korunarak daha iyi hale gelmesi için projeler üstünde çalışıyor.
İade edilen plana göre, surlar ile birlikte kültürel miras olan topraklarda süs havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecekti.
Topbaş'ın açıklaması"Yedikule Mahallesi'ndeki söz konusu alanın asli niteliğinin korunması ve geleceğe taşınması için daha kapsamlı bir çalışmaya imkan sağlamak amacıyla ilgili plan tadilatı kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne iade edilmiştir. Yapılacak çalışmalara ışık tutması için tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Söz konusu plan tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne iade edilmekle birlikte, bu plan tadilatına gerekçe oluşturan Yedikule Mahallesi sakinlerinin talepleri (Güvenlik-Aydınlatma-Çevre Temizliği eksikliği) hızla ele alınıp çözüme kavuşturulacaktır." |
Süreç tersinden işledi
Arkeologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Ozar, "Önceden proje üretip önümüze sunup sonra ancak tepkiler üzerine bu noktaya gelebildiler. Süreç tersinden işledi, ne yazık ki. Birlikte karar verme en başından beri yapılması gereken bir şeydi" dedi.
Tek kent içi tarım alanı
Ziraat Mühendisleri Odası İstabul Şube Başkanı Ahmet Atalık, kararın olumlu olduğunu ancak daha önce de bu gibi görüş alma toplantılarının mevzuat gereği, göstermelik olarak yapılması nedeniyle temkinli olduklarını söyledi.
"Binlerce yıldır tarım alanı olarak kullanılan alanı yeşil alana çevirirseniz orayı koruyamazsınız. Yeşil alan tarım dışı alan demektir. Önce park yapılır, sonra restoran, otopark, AVM, villa. Onun zaten yeşilliği de kalmaz.
Herkesin gezeceği bir yer olabilir
"Oysa burası Bizans'tan Osmanlı'ya oradan Türkiye'ye kalmış. Kuyu ve sarnıçlarla sulama yapılan tarihi bir bostan. Üstelik yapılan analizlerde su ve toprak da tertemiz.
"Neden burayı dünyadaki tek kent içi tarım alanı olarak korumayalım? Osmanlı kuyu ve sarnıçlarının korunduğu sulama sistemleri geliştirilerek, parseller arasına gezi yolları yapılarak, ürünler için satış noktaları yaparak herkesin sarayın sebze meyvesini yetiştirdiği bostanları gezmesini sağlayabiliriz. Bu turistlerin de gezeceği bir alan haline gelebilir.
"İlle her şeyin üzerine beton mu dökmek gerekir. Elimizde burayı belli iyileştirmelerle herkesin görmek isteyeceği bir alana çevirme fırsatımız varken, neden yok ediyoruz?" (NV)