Hollanda doğumlu belgeselci Gülşah Doğan'ın Naziha's Spring (Nezihe'nin Baharı) adlı son yapımının resmî dünya prömiyeri Amsterdam'ın tarihi sineması Tuschinki'nin ana salonunda yapıldı.
IDFA'nın Hollanda belgeselleri yarışmasında yer alan yapımın 22 Kasım Cumartesi akşamı gerçekleşen gösteriminin ardından salonu tıklım tıklım dolduran seyirci topluluğu yönetmeni ve filmin kahramanı Naziha'yı ayakta alkışladı.
Bu ilgide, Fas kökenli Naziha'nın dokuzu erkek, biri kız olan on çocuğunu yetiştiriken yıllar boyunca Hollanda gündeminde yer alıp tek başına bir kadın olarak zorlu mücadelesinde başarılı olmasının payı büyüktü.
Naziha ve çocukları
Genç yaşta kendinden 30 yaş büyük bir adamla evlendirilen Naziha kocasından şiddet gördüğü gibi gurbet ellerde çocuklarını büyütmekle meşguldu. Hollanda'da, Türkiyeliler gibi günah keçisi muamelesi gören Fas kökenlilerin ve özellikle maço tavırlı bir babanın kibirle eğittiği erkek çocuklarının suça bulaşması zor değildi.
Nitekim Naziha'nın oğullarının başı sık sık polisle belaya girdi, kocası memlekete dönmüş olduğundan tüm yükü tek başına üstlenmek zorunda kaldı. Devletin çeşitli kurumları kendisine yardımcı olmaya çalıştıysa da gücünün yetmediği zamanlar oldu, sosyal yardım görevlilerinin varlığı bile sık sık yetersiz kaldı. Başını açan ve makyaj yapan Müslüman bir kadın olarak utanması gerektiği söylendiyse de yıllar boyunca çocuklarının selameti için cesaretle direndi ve yol boyunca ailece alınan tüm yaralara rağmen başını dik tutmayı ve bağımsız olmayı başardı.
Cumartesi akşamı Tuschinski'nin muhteşem sahnesinde, yapımda rol alan oğulları ve en ufak çocuğu olan sevimli kızıyla birlikte hazır bulunanları saygıyla selamlarken sevincini gururla taşıyordu.
Kürt göçmenlerin kızı
Gazetecilik mezunu 1975 doğumlu Gülşah Doğan, Türkiye'den göç etmiş Kürt ebeveynin Hollanda'da doğup büyüyen kızı olarak farklı kültürlerle yetişmiş olmanın bir şans olduğunu biliyor. Her ne kadar Tilburg Üniversitesinde aldığı eğitim televizyon odaklı olsa da yıllar içinde belgesele ilgisi artmış; adalet, aşk, kadının gücü ve güçlendirilmesi konusunda çeşitli yapımlara imza atmış.
Dünyanın en önemli ve kapsamlı belgesel festivallerinden IDFA'ya daha önce de katılma başarısı gösteren Gülşah'ın son filminin prodüktörü Volya Films, yayın haklarına sahip olan televizyon kanalı ise NTR. Amsterdam'ın özenle muhafaza edilmiş mimari değeri Tuschinski sinemasında ev sahipliği yapan heyecan dolu Gülşah'ın mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Dinamik belgeselci, Naziha'ya destek vermiş olan sosyal yardım görevlilerinden yapımda emeği geçen birçok kişiyi sahneye davet edip teşekkürlerini sundu.
90 dakikalık yapım, muhafazakar ve ataerkil bir düzende yetişmiş bir kadının, yabancı bir ülkede yaşanan kültür uçurumlarına rağmen dirayetle mücadele edişini birbirinden anlamlı itiraf ve detayla aktarırken seyirciye mesajını başarıyla yansıtıyor. Benzer dertlerden muzdarip kadınlara örnek olup moral vermesi için belgeselin bilhassa gurbetçilerin yaşadığı diğer ülkelerde ve Türkiye'de de gösterilmesi dileğiyle…(MT/NV)