Başbakan Ahmet Davutoğlu bu hafta Meclis’e verecekleri yeni iş güvenliği paketini açıkladı.
Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:
2 milyon 700 bin işçiye belge
Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getireceğiz.
Üniversite ve meslek yüksek okullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilecek.
Şantiye şefine uzman şartı
İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilecek.
Yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk getirilecek.
Ödül ceza dengesi
Yaptırımlarda ödül-ceza dengesi getireceğiz, iş kazası olmayan iş yerlerini ödüllendireceğiz. Örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edeceğiz. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak.
Standartlara uygun kişisel donanım sağlamayan işverene idari para cezası verilecek
İşverenin ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde, Türk Ceza Kanunu'na göre alacağı cezaya ilave olarak iki yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek ve Kamu İhale Kurumu sitesinden duyurulacak.
Rödavans sisteminde değişim
Kamuda rödevans olacak ama bir kere rödevans işlemi yapıldıktan sonra bütünüyle iş başkasına devredilemeyecek. Dolayısıyla biz kamuda kime o işi vermişsek, muhattabımızı bileceğiz, sorumlusunun kim olduğu belli olacak. Özel sektörde ise rödevans hiç olmayacak.
Rödevans, kiralama veya götürü usulüyle ihale edilen işlerde üretim zorlamalarının engellenmesi için uygun planlama yapılacak. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak, bulunursa işi durdurulacak ve sözleşmeyi feshedeceğiz. Rödevans sürelerini 15 yıldan az olmayacak şekilde uzatacağız.
Görüntülü teftiş
Maden çalışmalarında her aşama elektronik ortamda kaydedilecek. Bilgiler bilgisayara işlenecek. Aynı anda Enerji Bakanlığı'nda bilgiler geçilecek. An be an durumu takip edebilecek.
Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı teftişleri görüntülü ve fotoğraflı olacak. Müfettişler bizzat görüntüleyecek. Acil durumlarda çıkış için fosforlu hayat hattı yapılacak.
Madende hayat sigortası
Yılda 1 olan acil durum plan ve tatbikatları 6 ayda bir yapılacak. Tatbikat yapılıp bildirimle yetinilmeyecek. Sadece madenlerdeki şikayetleri değerlendirmek için ayrı bir hat kurulacak.
Maden şirketleri geçiş sürecinde çalışanlarına hayat sigortası yapacak. Maden sahalarının denetimi ve faaliyetlerinin izlenmesi bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması sağlanacak.
Madenler iki yoldan yer üstüne bağlanacak. Yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması zorunlu olacak.
İşi durdurmayana hapis cezası
Bir iş yeri durduruldu, işveren geldi o iş yerinde işe devam etti. Bu durumun tespit edilmesi halinde para cezasına çevrilmeyecek bir hapis cezası verilecek. Yani, müfettiş durdurdu, o gelip işleme devam etti. Bu mutlaka para cezasına çevrilmeyen bir hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu düzenleme de olacak daha önceki Türk Ceza Kanunu düzenlemeleri dışında.
Maden arama çalışmaları için teşvik mekanizmaları oluşturacağız.
Maden işletmelerinde görev alacak teknik personelin niteliklerine yönelik eğitimler yapılacak. (NV)