Uluslararası Af Örgütü, Eylül ortasından bu yana yaşanan savaştan Urfa Suruç’a kaçan 100 mültecinin çatışmaların daha da yoğunlaştığı Suriye'nin Kobane kentine geri gönderilme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Af Örgütü, bu tehlike altındaki grubun, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda 5-6 Ekim tarihlerinde 24 saat boyunca giriş izni bekleyen, ardından Suruç’ta hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan ve bugüne kadar bir spor salonunda tutulan Kobane'li 250 kadın, erkek ve çocuk olduğunu açıkladı.
Af Örgütü, yaptığı acil eylem çağrısında Türkiyeli yetkililerden hukuksuz gözaltılara son vermesi, mültecilerin Suriye’ye geri gönderilmemesi için taleplerini içeren bildirilere imza vermeye çağırdı.
Gözaltına alınanların Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adli örgütle Suriye Demokratik Kürdistan Birliği Partisi (PYD)ve Halkın Savunma Birlikleri (YPG) arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığındığını bildiren Af Örgütü, bu mülteci grubundan daha önce 14 ve 16 Ekim tarihlerinde iki ayrı geri dönüşün gerçekleştiği hatırlattı.
Sadece battaniye var; yıkanma imkanı yok
Yaklaşık 250'den fazla kişilik mülteci grubu bir spor salonunda tutuluyor. Uyumak için sadece battaniyeleri var ve yıkanma imkanları yok. Avukatlardan edindiğimiz bilgiye göre, Şanlıurfa Valiliği, avukatlara 10 Ekim tarihinde, mültecilerin Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 57. Maddesi uyarınca "Sınır dışı etmek üzere idari gözetim" kapsamında tutulduğunu belirtti.
Mülteciler ise, kendilerine neden gözaltında tutulduklarına dair bir gerekçe gösterilmediğini söyledi. Avukatlar, Af Örgütü'ne mültecilerin PYD yönetiminin bir parçası olup olmadıklarına dair tek tek sorgulandığını aktardı. Avukatlar ayrıca, bazı mültecilerin gözaltındayken kötü muamele iddialarında bulunduğunu ve sorguları sırasında bıçakla tehdit edildiklerini söylediklerini de aktardı.
14 Ekim tarihinde gece yarısı saat 02.00 sularında, 82 kadın, erkek ve çocuk Mürşitpınar sınır kapısından Suriye'ye geri döndü. İddialara göre, dönüşleri için bir belge imzaladılar. Bu grubun içinde yer alan 15 yaşındaki bir erkek çocuğunun, bir gün sonra Türkiye'ye tekrar döndüğünde, bacaklarında İslam Devleti'nin bombalı saldırısından kaynaklanan ciddi yaralanmalar vardı. Suruç'taki bir hastanede bacaklarından biri kesildi.
107 sığınmacı geri gönderilebilir
16 Ekim tarihinde, iddialara göre geri dönmeye ikna olan 40 kişilik bir başka mülteci grubu Suriye'ye geri döndü. Yetkililer, bir avukata da bilinmeyen sayıda kadın ve çocuğun, adı belirtilmeyen bir mülteci kampına gönderildiğini söyledi. Ancak, avukat bu kampın yerini doğrulatamadı. İlk baştaki 250 kişilik gruptan şu anda 107'si spor salonunda Suriye'ye geri gönderilme riski altında bekliyor.
Acil eylem çağrısı
Af Örgütü yaptığı acil eylem çağrısında Türkiyeli yetkilileri hukuksuz gözaltı yapmaya, mültecileri Suriye’ye geri göndermeye son vermeye, sınırın mülteciler için açık bırakmaya; insan haklarına duyarlı çevreleri de taleplerini içeren bildirilere imza vermeye çağırdı. (EÖ)